Tejay van Garderen zat er woensdag zowel fysiek als mentaal doorheen toen hij moest opgeven in de zeventiende etappe van de Tour de France.

De Amerikaan van BMC, die derde stond in het klassement, was ziek en moest al snel lossen uit het peloton. Later kneep hij in de remmen.

"Het was ontzettend moeilijk om het ene moment nog te vechten voor een podiumplaats en het volgende moment in de auto te zitten", beschrijft de Amerikaan.

"Het viel niet mee om mijn teamgenoten onder ogen te komen en ook niet om mijn vrouw te bellen en haar uit te leggen wat er aan de hand was. Het was allemaal heel emotioneel."

Koorts

De 26-jarige Van Garderen kwakkelde al sinds de dertiende etappe een beetje met zijn gezondheid, maar had goede hoop dat hij voor de eerste Alpenrit weer aardig hersteld was.

"Voor een tijdje ging het goed en was er weinig aan de hand, maar het werd erger. Op de rustdag kreeg ik symptomen van koorts en rillingen. Bij het opstaan vandaag dacht ik nog dat het ergste voorbij was."

"Ik voelde dat ik geen energie had. Vanaf de start wist ik eigenlijk al dat het niet goed zat, al hoopte ik dat het na een aantal kilometer beter zou gaan. Dat gebeurde helaas niet, het is heel teleurstellend."

Door het uitvallen van Van Garderen schoof Robert Gesink een plekje op in het klassement, waardoor hij nu zesde staat. Bauke Mollema staat nog altijd negende.