Wout Poels snapt dat zijn Team Sky een deel van de data van Chris Froome naar buiten heeft gebracht, maar vindt dat er ook risico's aan verbonden zijn.

"Misschien is het wel goed om van alle speculaties af te komen, maar het blijft raar om zo te moeten aantonen dat hij schoon rijdt", aldus de Limburger tegen NU.nl.

"Als we alle data, ook van trainingen, bekendmaken, kan dat tegen ons gebruikt worden in de koers. Concurrenten kennen dan de zwakke punten en weten zo wanneer ze moeten aanvallen."

De Britse formatie gaf dinsdag op de tweede rustdag een deel van de testgegevens van Froome prijs. De drager van de gele trui in de Tour de France wordt met name door Franse media in verband gebracht met doping.

Spektakel

Poels probeert de commotie om het wielrennen heen te negeren. Zijn kopman Froome werd zaterdag tijdens de veertiende etappe bekogeld met een beker urine en de Sky-renners worden regelmatig geconfronteerd met boegeroep.

"Het liefst sluit ik me er natuurlijk helemaal voor af, maar de Tour is zo'n spektakel. Dat soort dingen leg je niet zomaar naast je neer als de halve wereld mee kijkt."

De 27-jarige Poels wist maandag in de laatste rit voor de rustdag Froome en Geraint Thomas tot in de finale te ondersteunen. De klimmer hoopt dat vanaf woensdag weer te doen als het peloton de eerste Alpenrit naar Pra-Loup afwerkt.

"We hebben die etappe in de Dauphiné ook gedaan en het is een mooie rit als je goed bent. Het is na de rustdag altijd even afwachten hoe de benen zijn. Het is een lastig parcours met die tricky afdaling van de voorlaatste klim."

Eerlijk

Richie Porte was in de Pyreneeën de belangrijkste helper van Thomas en Froome, maar misschien wordt Poels dat wel in de Alpen. "Dat gaat in koers wel duidelijk worden. Het is na ruim twee weken Tour toch de vraag wie het minst vermoeid is, maar ik voel me nog wel oké."

"De ploeg is zo sterk in de breedte dat we tijdens de ritten nog van tactiek kunnen veranderen. Het mooie aan Sky is dat iedereen eerlijk tegen elkaar is in de wedstrijd zodat de sterksten met Chris overblijven in de finale."

Froome verdedigt in het klassement een voorsprong van drie minuten en tien seconden op nummer twee Nairo Quintana. Poels, die zich na veel kopwerk vroeg in de etappes vaak later liet afzakken, staat 84e op een uur en ruim 48 minuten.