De leiding van Team Sky heeft dinsdag tijdens een persconferentie op de tweede rustdag van de Ronde van Frankrijk enkele data openbaar gemaakt over het optreden van Chris Froome.

Het gaat om de gegevens van de Britse geletruidrager tijdens de aankomst van de tiende etappe van vorige week op La Pierre Saint-Martin.

Volgens de Franse wetenschapper Pierre Sallet trapte Froome op die col 7,04 watt per kilogram lichaamsgewicht. Alleen dopingzondaars zouden er in het verleden in zijn geslaagd boven de 7 watt uit te komen.

Performance analist Tim Kerrison van Team Sky meldde echter dat Froome slechts 5,78 watt per kilogram trapte. Volgens de data van zijn eigen ploeg haalde de Brit op de bewuste col een gemiddelde hartslag van 158 slagen per minuut, met een piek van 174 slagen per minuut.

"We reageren hiermee op verkeerde cijfers die op bepaalde plaatsen opduiken", aldus Sky-manager Dave Brailsford.

Intellectueel eigendom

Maandag meldde Froome dat hij het geen probleem vindt dat zijn team de data openbaar maakt. "Het is intellectueel eigendom van de ploeg. Als ze dat graag bekend willen maken dan sta ik daar achter, geen probleem."

Froome werd zaterdag door een toeschouwer bekogeld met een beker urine tijdens de veertiende etappe. Diverse, voornamelijk Franse, media zetten hun vraagtekens bij het rijden van de geboren Keniaan.

Brailsford meldde verder dat Froome in augustus mogelijk aan de start staat van de Ronde van Spanje. Na de Tour zal daarover een beslissing worden genomen.