Stephen Roche is verrast dat Chris Froome op de tweede rustdag van de Tour de France al kan aftellen richten een tweede eindzege in Parijs.

"Zijn concurrenten zijn niet op hun normale niveau en kenden in de eerste Pyreneeënrit een rampzalige dag", aldus de Tourwinnaar van 1987 tegen NU.nl.

De Ier, wiens zoon Nicolas Roche bij het Team Sky van Froome rijdt, denkt dat de loodzware eerste week de oorzaak is van de inzinking van Nairo Quintana, Alberto Contador en Vincenzo Nibali.

"Iedereen deed het in zijn broek voor de ritten in Nederland en België, maar ze kwamen er goed doorheen. Dat heeft alleen zoveel energie gekost dat ze daarna meteen instortten."

"Het wordt heel moeilijk voor Quintana om Froome nog voorbij te streven, hij is zichzelf ook niet met die magere aanvalspogingen. Contador en Nibali zullen nog wel aanvallen, maar dat is alleen om gezichtsverlies te beperken."

Ridicuul

Roche heeft zich ernstig gestoord aan de met name Franse media die Froome en Sky in verband hebben gebracht met doping door de dominante rol in de bergen.

"Het is totaal ridicuul en ongegrond. Het getuigt van een gebrek aan respect voor het hele wielrennen. De jonge renners hebben het al zo moeilijk om af te rekenen met het verleden terwijl het juist de goede kant op gaat."

"Ik praat niet als vader van een Sky-renner, maar als enthousiaste ex-wielrenner. Er is genoeg aan gedaan om de sport schoon te maken en daar moeten credits voor gegeven worden. L'Equipe ging naar een waarzegger om te vragen of Froome doping heeft gebruikt, zijn ze gek geworden?"

Nederlanders

Robert Gesink en Bauke Mollema vechten achter de grote namen een duel uit om in de top tien te eindigen. Roche heeft de Nederlanders in de bergetappes nauwlettend in de gaten gehouden en denkt wisselend over het rijden van de kopmannen van Lotto-Jumbo en Trek, die zevende en negende in het algemeen klassement staan.

Wat vindt u eigenlijk van de prestaties Gesink en Mollema?
"Gesink is een verrassing. Hij had de afgelopen jaren wat problemen, maar het is goed en inspirerend om hem terug te zien. Hij wordt beter en beter. In de eerste week was hij misschien nog een beetje verlegen, maar in de bergen zagen we hem groeien. Van Mollema had ik meer verwacht, die heeft zijn belofte niet waargemaakt. Misschien heeft hij een minder jaar, al zijn er meer renners die het moeilijk hebben. Het is gewoon een uitzonderlijk zware Tour."

Is Gesink in staat om de top vijf te halen?
"Een paar jaar geleden dachten we van wel, maar daarna zijn we hem een beetje vergeten. Nu is hij terug en wint hij terrein, maar top vijf is echt een ander verhaal dan top tien."

Gesink en Mollema hebben de top tien van de Tour al eens gehaald. Kunnen ze niet beter voor ritzeges gaan?
"De eerste keer top tien halen is goed, maar daarna wordt het een déjà-vu. Dan moet je voor een ritzege gaan en je niet druk maken om waar je eindigt. Mijn zoon vroeg me ooit wat hij moest doen toen hij op drie seconden van de leiderstrui stond in de Ronde van Spanje. Het team vond dat hij zijn plek moest behouden en ik zei: 'aanvallen, deze kans krijg je maar één keer'. Het lukte hem en na zijn dagen in de leiderstrui belde hij me en zei: 'pa, bedankt dat je in me hebt geloofd, het was geweldig'. Hij werd uiteindelijk vijfde, maar dat maakte niets meer uit. Kijk naar mijn neefje Dan Martin, die laat zich op achterstand rijden en wordt daarna twee keer tweede in een rit."