Marianne Vos zal dit seizoen niet meer in actie komen op de weg. De regerend olympische kampioene mist daardoor onder meer de wegwedstrijd op de WK in Richmond in september.

Vos nam de beslissing in samenspraak met haar medische staf.

De meervoudig wereldkampioene in het veld en op de weg liep eind april bij een mountainbikewedstrijd in Oostenrijk een gebroken rib op en kwam sindsdien niet meer in actie.

"Hoewel zij zich al een stuk beter voelt, blijkt uit de laatste test dat er thans nog onvoldoende basis is om de trainingen verder op te voeren", meldt Rabo Liv, de ploeg van de 28-jarige Vos.

Eerder moest Vos al onder meer de NK en de Europese Spelen laten schieten.

Het was ook al bekend dat ze zondag niet kon deelnemen aan La Course, een wedstrijd met aankomst in Parijs die vorig jaar mede op haar initiatief voor het eerst werd gereden.

Topconditie

"Naar het er nu uitziet zal ze eind dit jaar of uiterlijk in januari weer goed gaan trainen en gaan bouwen aan een topconditie. Misschien wordt ze wel beter dan ooit'', aldus teammanager Eric van den Boom.

De droom van Vos om ook als mountainbikester in actie te komen op de Olympische Spelen in 2016 komt volgens hem wel in het gedrang.

''We zullen ons vooral richten op de weg. Er is nog geen beslissing gevallen over het mountainbiken, maar we voelen wel aan dat het lastig wordt. Daarvoor had ze dit seizoen nodig gehad als voorbereiding'', zei Van den Boom.

Vos heeft zich bovendien nog niet gekwalificeerd voor de mountainbikewedstrijd in Rio en ook dat zou ''een hele opgave worden''.

Afgelopen winter speelde bij Vos tijdens de wereldbeker veldrijden in Hoogerheide een blessure op aan haar linker hamstring. Ze verloor daardoor op het WK in Tabor haar wereldtitel, en besloot haar veldritseizoen voortijdig te staken.

Op de weg moest Vos vervolgens ook de nodige voorjaarswedstrijden laten schieten. Net toen de hamstringblessure hersteld leek, brak ze tijdens een mountainbikewedstrijd in april een rib.