Lotto-Jumbo maakt zich niet druk om de critici die vinden dat de Nederlandse ploeg beter voor een ritzege kan gaan dan een goed klassement met Robert Gesink. De Achterhoeker staat na zestiende etappes zevende in de strijd om de gele trui.

"Een goed klassement is ook een trofee. Iedereen wil het liefst elke dag een renner van ons in de kopgroep, maar we moeten realistisch zijn", zegt ploegleider Nico Verhoeven tegen NU.nl.

"Er zijn bij ons maar één of twee die een rit kunnen winnen en de anderen zijn of geen klimmers of zitten met kwaaltjes die we niet aan de grote klok willen hangen."

"Daarom moeten we de keuze maken om bepaalde renners niet mee te laten springen en Robert uit de problemen te houden. Steven Kruijswijk en Laurens ten Dam hebben die vrijheid wel, maar de positie dient zich niet altijd aan."

Computerspelletje

Wilco Kelderman was in de dertiende rit naar Rodez dicht bij een ritzege, maar werd op 250 meter van de finish bijgehaald. Gesink liet zich van zijn aanvallende kant zien in de eerste Pyreneeënrit.

Verhoeven vindt dat er soms te makkelijk wordt gedacht over meedoen om dagsucces. "Heel veel mensen denken dat het een computerspelletje is en dat wij als ploegleiding kunnen zeggen: 'jij moet mee en jij moet mee'. Als je dat tegen renner A zegt en ze demarreren op een slecht moment, lost hij misschien wel. Met dat soort dingen moeten we allemaal rekening houden."

Kruijswijk predikt ook realisme bij Lotto-Jumbo. "André Greipel is met drie ritzeges een echte afmaker en als je zo iemand niet in de ploeg hebt, weet je al dat het heel moeilijk is. Laurens en ik zijn geen winnaars die er jaarlijks een paar bijschrijven."

Geen ruimte

Misschien maakt Lotto-Jumbo met een aanval van Gesink zelf wel de meeste kans op dagsucces. De 29-jarige klimmer kondigde al aan nog een keer te willen verrassen en wist vorige week in de rit naar La Pierre-Saint-Martin al te imponeren.

Verhoeven: "Hij moet gewoon voor het klassement gaan en als hij echt heel goed is aanvallen wanneer de kans zich voordoet. Hij krijgt alleen nooit de ruimte en moet echt de beste renners van de hele Tour verslaan om een rit te winnen."

"In de Pyreneeën heeft hij ons al verrast, dus om dat nog een keer te doen, zal hij al bijna een rit moeten winnen. Voorlopig zien we hem niet verzwakken. We weten dat hij bergop bij de beste tien van de Tour zit en hopen dat dat zo blijft."