Lieuwe Westra maakte zondag niet voor het eerst deel uit van een kopgroep in deze Tour de France, maar zijn ontsnapping was opnieuw geen lang leven beschoren.

"Elke keer komt die motor weer met dat bordje van 40 of 50 seconden voorsprong. Het wordt verdomme nooit meer, ik word er ziek van", klaagde de Astana-renner na aankomst in Valence.

Westra zat in de vijftiende Touretappe in een grote kopgroep met liefst 27 renners die daarna gereduceerd werd tot negen man zonder de Fries.

"Achteraf ben ik blij dat ze teruggehaald zijn, nu heb ik me gespaard en kan ik het maandag nog een keer proberen. De groep was eerst gewoon te groot en je moet het geluk hebben dat niemand gaat rijden."

De Alpen komen eraan, maar Westra is niet van plan zijn missie om mee te doen om een ritzege te staken. "Ik blijf het proberen, heb toch niks te verliezen. Die kopman van ons is wel oké, die hobbelt wel mee in de groep", doelde hij op Vincenzo Nibali.

Tweet

Zondag verliep voor Westra een stuk beter dan de dag ervoor, toen hij lange tijd naast Wout Poels reed die als Sky-renner de nodige beledigingen naar zijn hoofd kreeg. Diens kopman Chris Froome werd vanuit het publiek zelfs bekogeld met een beker urine.

Het noopte Westra tot een tweet waarin hij de daders debielen en stakkers noemde. "Ik sta er nog steeds voor 200 procent achter en heb veel goede reacties gehad. Ik weet de oplossing voor dit soort gevaren alleen ook niet. Het maakt de sport juist zo mooi dat de mensen dichtbij kunnen komen, maar het moet niet uit de hand lopen."

Westra heeft zondag geen beledigingen richting Sky gehoord. "Ze hadden wel iets kunnen roepen, maar dat heeft niemand gehoord omdat het toch veel te hard ging. Het is heel bizar dat er na twee zware weken nog zo hard wordt gereden. De teambussen waren op het moment dat wij finishten zelfs nog niet bij de finish, zo hard is het gegaan."