Directeur Christian Prudhomme van de Tour de France veroordeelt het gedrag van de fan die zaterdag een beker urine gooide naar geletruidrager Chris Froome.

"We moeten absoluut respect tonen voor alle renners en dus ook voor de gele trui", laat Prudhomme weten aan Sporza.

"Het publiek van de Tour is sympathiek en vriendelijk. Als een individu dan zo'n onaanvaardbaar gedrag vertoont, dan moeten we dat veroordelen."

De renners van Sky werden de afgelopen dagen al bestookt met boegeroep omdat toeschouwers hen in verband brengen met doping. Froome, de kopman van de Britse ploeg, zei zaterdag dat hij er moedeloos van wordt.

"Natuurlijk is het teleurstellend, maar dit is de erfenis die onze voorgangers hebben achtergelaten", aldus de geletruidrager. "Als renners kunnen we niet meer doen dan we nu doen om onze onschuld te bewijzen."

Na het 'urine-incident' heeft de Franse politie maatregelen genomen om de renners van Sky te beschermen. Voor de start van de vijftiende Touretappe in Mende hielden zes agenten de bus van het team in de gaten.

Reactie politie 

Een politiecommissaris weerlegde na de etappe tegenover persbureau Reuters dat de agenten speciaal bij de bus van Sky waren opgesteld.

''Het waren er niet meer dan normaal en ze stonden daar omdat de bus van Sky aan het begin van de parkeerplaats geparkeerd stond. Er is geen sprake van een speciale behandeling voor Team Sky, noch bij de start noch onderweg.''