In de wielerploeg van de man die net als in 2013 de Tour de France weer lijkt te gaan winnen, kost het Wout Poels geen enkele moeite zijn sportieve dromen even te ‘parkeren’.

"De Tour winnen zal ik toch nooit doen. Dat is maar voor een enkeling weggelegd. Maar als je dan deel kunt uitmaken van het team met de kandidaat-winnaar, is dat bijna net zo bijzonder’’, zegt de Noord-Limburger.

"Drie weken alles voor Chris Froome, daarna zal er vast wel weer een kans komen op eigen succes.’’

Met nog een week te fietsen ligt Team Sky keurig op koers voor de tweede eindzege van zijn kopman. Froome kende tot dusver nog geen moment van zwakte en kon bovendien alle dagen rekenen op de steun van acht sterke knechten.

"Ik doe nu wat me leuk leek. Het is wat overdreven dit als een droomwereld te bestempelen. Dromen zijn doorgaans erg leuk en het werk dat we hier doen, is dat lang niet altijd. Maar ik ben elke dag weer blij dat ik de Tourselectie van Sky heb gehaald, dat ik mijn taken kan uitvoeren en dat de ploegleiding heel tevreden over me is.’’

Sparen

Hoewel in de Britse formatie alles tot in de puntjes lijkt te zijn geregisseerd en iedereen exact weet wat er van hem wordt verlangd, kunnen koersplannen ook worden gewijzigd. Zo dirigeerde Froome de Nederlander in een Pyreneeënrit naar het achterste deel van het peloton.

"Chris vroeg me hoe ik me voelde. Toen ik antwoordde dat ik niet in orde was, adviseerde hij me het rustig aan te doen. Mijn werk zou wel worden overgenomen door een ander. Zo kon ik me sparen voor andere, zware etappes. Vond ik mooi om te horen, en om te weten dat zoiets ook gewoon kan in deze ploeg”, aldus Poels.

Stilletjes hoopt hij in de Alpen een voornamere rol te krijgen. "Ik zou het gaaf vinden als ik dan een van de renners kan zijn die tot diep in de finale tempo moeten maken voor Chris. Nu doen Richie Porte en Geraint Thomas dat, en ik moet zeggen: heel goed."

"Dat is het meest dankbare werk, want dat zien de mensen op televisie. Maar moet ik eerder aan de bak, ook geen probleem. Het gaat tenslotte om het geel dat we in Parijs moeten hebben.”