Laurens ten Dam is zaterdag twee keer onderuit gegaan tijdens de veertiende etappe van de Tour de France. De klimmer van Lotto-Jumbo heeft ook nog last van zijn luchtwegen.

"Het zat dubbel tegen", aldus Ten Dam die in de eerste week van de Tour al hard ten val kwam in rit drie naar Hoei waarbij zijn schouder uit de kom raakte.

"Ik ben de dag begonnen met antibiotica omdat ik last heb van mijn luchtwegen. Vervolgens val ik twee keer en bij die tweede val, springen die oude littekens weer open. Ik hoop dat mijn longen goed herstellen, want de benen voelen goed."

Ten Dam knokte zich tot tevredenheid van ploegleider Frans Maassen nog naar de 56e plaats. "Hij begon vrij ver achterin aan die klim en heeft zich goed hersteld", vertelt de Limburger aan NU.nl.

"Het vertrek was erg zwaar voor ons omdat het meteen volle bak koers was nadat er drie jongens van ons vielen. Dat was niet zo mooi, maar daarna hebben ze zich herpakt en is het goed verlopen."

Prioriteiten

Robert Gesink en Tom Leezer kwamen ook ten val. "Je schrikt natuurlijk even, maar de schade valt mee", zegt ploegleider Nico Verhoeven. Lotto-Jumbo koos er bewust voor om niemand met de kopgroep mee te sturen waar winnaar Stephen Cummings uit kwam.

"Wij hadden andere prioriteiten en wilden Robert zo goed mogelijk naar de voet van de laatste klim brengen. Hij is uiteindelijk ook op zijn plek uitgekomen." Gesink verloor wat tijd op leider Chris Froome, maar handhaafde zich op plek zeven in het klassement.

Verhoeven verwacht dat de etappe van zondag gaat eindigen in een massasprint. "Het is de laatste dag waarin de sprinters een kans krijgen tot Parijs. Daar gaan ze op speculeren, denk ik."