Chris Froome is zaterdag door een toeschouwer bekogeld met een beker urine tijdens de veertiende etappe van de Tour de France.

"Iemand gooide een beker urine naar me en schreeuwde 'gedopeerd!'. Dat is onacceptabel op zoveel niveaus", vertelde de renner van Team Sky in een verklaring.

"We zijn professionals en als iemand zoiets doet, is dat een belediging voor de sport. Ik wil het hele publiek niet de schuld geven, het is een minderheid."

"Ik wil wel een beroep doen op de journalisten die de afgelopen dagen onverantwoordelijk zijn geweest en dingen over me hebben geschreven die ik niet kan accepteren. Ze weten wie ze zijn."

Erfenis

Diverse media zetten hun vraagtekens bij het rijden van Froome, die met grote overmacht de tiende etappe naar La Pierre-Saint-Martin won en de gele trui al acht dagen in bezit heeft.

De renners van Sky werden de afgelopen dagen al bestookt met boegeroep omdat toeschouwers hen in verband brengen met doping. Froome wordt er moedeloos van.

"Natuurlijk is het teleurstellend, maar dit is de erfenis die onze voorgangers hebben achtergelaten. Als renners kunnen we niet meer doen dan we nu doen om onze onschuld te bewijzen."