Stephen Cummings heeft zaterdag de veertiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De 34-jarige Brit troefde in de laatste kilometer de Fransen Thibaut Pinot en Romain Bardet af.

Cummings bezorgde zijn debuterende Zuid-Afrikaanse ploeg MTN-Qhubeka zo het grootste succes uit de historie, op de dag dat de renners met speciale helmen reden vanwege de geboortedag van Nelson Mandela.

De voormalig baanwielrenner kwam op de top van de slotklim bij de twee Franse koplopers en troefde hen in de dalende laatste meters af. Pinot eindigde op twee seconden als tweede, terwijl Bardet op drie seconden derde werd.

Cummings kwam uit een kopgroep van twintig renners die het grootste deel van de 178,5 kilometer lange etappe van Rodez naar Mende voorop reed. Koen de Kort zat ook bij de vluchters en hij werd op de vijftiende plek op 2.12 van de winnaar de beste Nederlander.

Klassement

Robert Gesink (26e) en Bauke Mollema (29e) verloren op de steile slotklim van tweede categorie nog 51 seconden op geletruidrager Chris Froome en Nairo Quintana, die de sterkste klimmers bleken van de klassementsrenners.

Ook Alejandro Valverde, Alberto Contador, Vincenzo Nibali en Tejay Van Garderen pakten wat tijd op Gesink en Mollema, die wel hun respectievelijk zevende en tiende plaats in het klassement behielden.

Quintana nam de tweede plek in het klassement over van Van Garderen. De Colombiaan van Movistar staat nu op 3.10 van Froome, terwijl de Amerikaan van BMC derde is op 3.32. Valverde en Contador maken de top vijf vol.

Valpartij

De tweede etappe op rij in de Zuid-Franse hitte begon met een massale valpartij in het peloton. Gesink lag ook op de grond, maar de kopman van Lotto-Jumbo kon gewoon verder. De Zwitser Steve Morabito moest wel opgeven met een gebroken sleutelbeen.

Ondanks de valse start ging het erg hard in de openingsfase van de rit. Peter Sagan was zeer actief en op de Pont-de-Salars, de eerste klim van de dag, lukte het de groenetruidrager om weg te rijden. De Slowaak kreeg in verschillende stapjes 23 renners met zich mee, onder wie De Kort en Pieter Weening

IAM Cycling was niet tevreden met de samenstelling van de kopgroep, waardoor het erg hard bleef gaan. Dit zorgde ook voor onrust bij de vluchters, waardoor er daar scheurtjes ontstonden.

Toen het eindelijk stilviel in het peloton, reed er twintig man kop. Weening zat daar niet meer bij, maar De Kort wel.

FDJ

Sky controleerde de voorsprong van de kopgroep rond de zes minuten op het lange middenstuk van de etappe richting de laatste drie cols, waardoor het zeker was dat de koplopers om de ritzege mochten strijden. Vooraan offerden Jérémy Roy en Matthieu Ladagnous zich op voor Pinot, hun ploegmaat bij FDJ.

Ramon Sinkeldam was toen al afgestapt. De 26-jarige renner van Giant-Alpecin werd door maag-darmproblemen met nog honderd kilometer te gaan de derde Nederlandse uitvaller deze Tour.

Met nog 25 kilometer te gaan vond Michal Golas het niet hard genoeg gaan bij de koplopers en besloot te ontsnappen. Tien kilometer later voegde Kristjan Koren zich bij de Pool van Etixx-QuickStep. Zij begonnen met een kleine voorsprong aan de Côte de la Croix Neuve.

Slotklim

De Kort moest al vroeg op de korte maar zeer steile slotklim lossen bij de achtervolgers. Bardet was de eerste die Koren en Golas bij wist te halen en de nummer zes van het eindklassement van vorig jaar kreeg na een tweede versnelling alleen Simon Yates met zich mee.

Een derde demarrage van Bardet was ook de 22-jarige Brit te machtig, maar op de top werd de Fransman bijgehaald door Pinot en Cummings. Laatstgenoemde bleek het slimste in de korte afdaling naar Mende.

Vijf minuten achter de koplopers zette Quintana aan in de groep met favorieten. Froome bleef eerst zitten, maar haalde de Colombiaan in zijn eigen tempo weer bij. Samen pakten ze wat tijd op hun concurrenten in het klassement.

Gesink en Mollema konden het hoge tempo niet volgen en verloren een klein minuutje op de nummer één en twee van het klassement. Hun achterstand op Froome in het klassement is nu respectievelijk 6.23 en 8.53.