Greg Van Avermaet heeft vrijdag de dertiende etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven.

De 30-jarige Belg van BMC versloeg in Rodez Peter Sagan op de slotklim. De Belg Jan Bakelants finishte als derde.

Het was voor Van Avermaet zijn eerste etappezege in de Tour de France uit zijn loopbaan. Robert Gesink was op de dertiende plaats op zeven seconden van de winnaar de beste Nederlander. Chris Froome werd zesde en behield de gele trui.

Wilco Kelderman van Lotto-Jumbo had lange tijd zicht op de ritzege, maar werd samen met medevluchters Thomas De Gendt en Cyril Gautier in de laatste 300 meter ingerekend.

Trek-kopman Bauke Mollema kreeg in de slotfase van de etappe een lekke band, maar omdat het in de laatste drie kilometer gebeurde kreeg hij dezelfde tijd als de groep met favorieten en liep hij geen tijdverlies op.

Kopgroep

Al in de eerste kilometers van de etappe vormde zich de kopgroep van de dag. Kelderman sprong samen met de Fransman Alexandre Geniez (FDJ), de Belg De Gendt (Lotto-Soudal) en de Fransman Gautier (Europcar) weg bij het peloton.

Later voegden ook de Australiër Nathan Haas (Cannondale-Garmin) en de Fransman Pierre-Luc Périchon (Bretagne-Séché Environnement) zich bij de kopgroep, die al snel bijna vier minuten voorsprong kreeg.

Giant-Alpecin

Onder aanvoering van de renners van Giant-Alpecin, die vol voor de kansen van sprinter John Degenkolb reden, liet het peloton de voorsprong van de groep niet veel groter worden.

Bij de eerste beklimming van de dag ging ook Tinkoff-Saxo helpen bij de achtervolging van het zestal en liep de voorsprong langzaam terug.

Na de laatste klim van de vierde categorie reed Haas weg bij zijn medevluchters. De Australiër werd echter na een paar kilometer al weer bijgehaald.

​Vervolgens plaatste Kelderman een demarrage. Alleen Gautier en De Gendt wisten daarbij nog aan te haken. Het drietal leek lange tijd voor de ritzege te kunnen strijden, maar in de laatste 300 meter werden ze alsnog ingerekend door het razende peloton.

Van Avermaet bleek op de korte maar steile slotklim niet iets sneller dan Sagan.

Bekijk alle klassementen