De Nederlandse renners maakten zich donderdag op Plateau de Beille nauwelijks druk om de barre weersomstandigheden. Een aantal van hen vond het zelfs wel meevallen.

"Op zich ging het allemaal wel. Het was gewoon goed aankleden en niet te veel kou proberen te vatten", vertelde Wout Poels terwijl hij een handdoek en regenjas aangereikt kreeg van Team Sky.

"Het valt allemaal wel mee joh, het is maar een beetje water. Ik vond het eerst zelfs wel lekker dat het begon te regenen, want het was wel erg warm."

De renners begonnen de twaalfde etappe met temperaturen van boven de dertig graden en boven op de slotklim, waar het een uur eerder nog hagelde en onweerde, was het vijftien graden kouder.

"Het was niet echt koud, alleen helemaal aan het einde", aldus Wilco Kelderman van Lotto-Jumbo. "Onderweg viel het allemaal wel mee. In de Giro heb ik al met sneeuw en nul graden gereden."

Helikopters

Na de beklimming moesten de renners weer op de fiets naar beneden terwijl de weg vol stond met vertrekkende fans. Een plekje in één van de weinige auto's is alleen voor de grote kopmannen zoals Chris Froome en Nairo Quintana weggelegd.

"Ik wil liever niet op de fiets naar beneden, maar het hoort erbij. Gelukkig hebben we een fluitje zodat mensen aan de kant gaan", zei Kelderman. "Het schiet niet op om dit ook nog met de auto te gaan doen. We moeten straks al 140 kilometer rijden en zullen vast pas om 11 uur aan tafel zitten."

Kelderman en Poels hadden wel een suggestie om de renners in de toekomst te ontlasten. "Misschien mogen we over een paar jaar met helikopters naar beneden", stelden beide renners voor. Kelderman: "In de Giro gingen we al eens per kabelbaan."