Lance Armstrong begrijpt dat veel mensen niet blij zijn met het feit dat hij zich weer in de Tour de France laat zien. De Amerikaan ging donderdag van start in een toertocht voor het goede doel.

''Ik begrijp de weerstand, die zal me nog lang achtervolgen. Maar het is leuk om hier te zijn", zei de 43-jarige Armstrong, die onder grote mediabelangstelling donderdagochtend van start ging in Le Vernet.

Achttien cameraploegen registreerden zijn 'terugkeer' in de Tour de France.

Armstrong rijdt zowel donderdag als vrijdag in het amateurpeloton, dat geld inzamelt voor de strijd tegen leukemie. In de jaren negentig overwon hij zelf kanker.

Doping

Armstrong won tussen 1999 en 2005 zeven keer de Tour, maar die zeges werden hem in 2012 afgenomen vanwege dopinggebruik. Begin 2013 bekende Armstrong.

Na zijn zevende zege beëindigde Armstrong zijn loopbaan, maar in 2008 kwam hij op dat besluit terug. In de Tour van 2009 werd hij derde en in 2010 sloot hij af met een 23e plaats in het eindklassement. Ook die twee prestaties werden hem in 2012 ontnomen.

Bij een tussenstop werd Armstrong gevraagd of hij er wel verstandig aan deed Frankrijk weer op te zoeken. ''Mag ik hier niet zijn? Laurent Jalabert werkt in de Tour", antwoordde Armstrong. 

"We hebben allemaal gefietst in een ongelukkig tijdperk. Waarom zou ik niet welkom zijn? Omdat ik doping heb gebruikt? Als dat de regel is zou de Tourkaravaan een stuk rustiger zijn. En dan bedoel ik niet de huidige renners, maar de mannen in de perszaal, in de ploegleiderswagens, in de commentatorenhokjes.''

Video: Interview met Armstrong voorafgaand aan de toertocht