Wout Poels denkt dat de leidende positie van Chris Froome in de Tour de France donderdag veelvuldig wordt aangevallen door zijn rivalen.

"Alberto Contador en Nairo Quintana gaan zeker aanvallen. Dat zou ik in ieder geval doen als ik hen was", zegt de teamgenoot van Froome bij Team Sky tegen NU.nl.

Het peloton krijgt donderdag een zware rit voorgeschoteld met twee cols van de eerste categorie en aankomst op het Plateau de Beille, een beklimming van de buitencategorie.

"Het zal zeker weer een zware dag worden. Het was woensdag ook al erg warm en dat is opnieuw voorspeld. Ik verwacht ook wel het nodige spektakel op de laatste klim."

Krachten sparen

De kans dat Poels daar nog bij is, lijkt op voorhand klein. Froome had in de eerste twee bergritten Geraint Thomas en Richie Porte als zijn belangrijkste adjudanten. Poels doet met name het voorwerk.

"Maar dat heb ik woensdag amper kunnen doen omdat ik vroeg van fiets moest wisselen. Het schakelen ging niet en het kostte best wel wat kracht om terug te komen."

"Chris vroeg op een gegeven moment hoe ik me voelde en ik zei dat ik niet super was. Toen antwoordde hij: 'laat je maar afzakken om krachten te sparen voor donderdag'. Dat liet ik me geen twee keer zeggen haha."

"Het is in deze ploeg wel lekker dat anderen het dan meteen kunnen overnemen. Natuurlijk wil ik daar ook graag bij zijn, maar ik moet af en toe met het hoofd koersen. De Tour duurt nog lang en ik heb al het nodige werk gedaan."

Boegeroep

Na zijn goede prestaties in de Dauphiné was de gedachte eigenlijk dat Poels tweede man zou worden achter Froome. "Ik voelde ook dat men dat in Nederland verwachtte, maar dit is wel iets anders dan de Dauphiné."

"Bovendien was Thomas in de Ronde van Zwitserland heel goed en was Porte misschien wel de beste renner van het voorjaar. Het is voor mij ook allemaal nieuw om met de gele trui in de ploeg te rijden, maar wel een heel mooie ervaring."

Daar horen ook minder mooie dingen bij, zoals boegeroep van Franse fans naar de renners van Sky. "Ja, dat heb ik wel gehoord. Ze zijn een beetje chauvinistisch en kunnen het dan niet hebben dat Froome zo goed is. Het is binnen de ploeg besproken, maar we willen er geen energie aan verspillen."

De negatieve geluiden kunnen ook komen uit het kamp dat de link legt tussen Froome en doping. "Ach, dat soort dingen doen ze altijd bij de nummer één. Iedereen wordt goed gecontroleerd en we rijden schoon."