Chris Froome zou graag iets meer respect krijgen voor zijn prestaties in de Tour de France.

''Ik benadruk opnieuw dat ik een schone renner ben en geen doping gebruik'', zei de Britse geletruidrager in de Tour de France tegen de BBC na zijn machtsgreep in de eerste bergetappe.

''Ik snap de twijfels en de vragen wel, want deze sport heeft een geschiedenis met doping, ook met voorgaande winnaars, maar aan de andere kant moet er ook een zekere mate van respect zijn.''

Sinds Froome de Tour in 2013 won, proberen criticasters aan te tonen dat de in de Kenia geboren renner verboden middelen tot zich neemt.

Hack

'Hackers' zouden deze week hebben geprobeerd de trainingsgegevens van Froome uit de computers van Team Sky te 'stelen' om hun gelijk aan te tonen.

Antoine Vayer, een voormalig trainer bij wielerploeg Festina die de gegevens online heeft gezet, meldde dinsdag aan verschillende media dat de data niet gehackt maar gelekt was.

''Ik word er niet boos om. Het zou een ander verhaal zijn als ik iets te verbergen had. Ik weet dat ik keihard heb gewerkt om zo ver te komen'', aldus de kopman van Team Sky, die in het algemeen klassement bijna drie minuten voorsprong heeft op de nummer twee, de Amerikaan Tejay van Garderen.

Onderzoek

De 30-jarige Froome wil zich na de Tour uitgebreid laten onderzoeken door onafhankelijke artsen om erachter te komen waarom hij zo'n buitengewone sportman is.

''Wat kan ik nog meer doen? Ik heb mijn best gedaan om als woordvoerder van het schone wielrenner op te treden. Ik heb ook suggesties gedaan aan de internationale wielerbond, bijvoorbeeld om nachtelijke dopingcontroles te houden en vaker te testen op trainingsstages.''

Hij legde nogmaals uit dat de hackers niets hebben aan de trainingsgegevens. ''Zonder de juiste context heb je er niets aan.''