Giant-Alpecin hoopt dat de ploeg vanaf volgend seizoen opnieuw een permanente teambasis kan creeëren in Calpe of de directe omgeving van deze Spaanse kustplaats aan de Costa Blanca.

Teammanager Iwan Spekenbrink gelooft heilig in de meerwaarde van een centrale plek om te trainen, en als het aan hem ligt, ook als ploeg te wonen.

"Maar voorlopig kijken we eerst naar het trainingsaspect. Er kleven nog te veel praktische bezwaren aan het ideale scenario dat ik al jaren in mijn hoofd heb’’, zegt de Tukker. "Het is zeker denkbaar dat we vanaf januari 2016 al gaan werken vanuit Calpe.”

Spekenbrink is zich ervan bewust dat het overhevelen van een complete organisatie - renners, staf, ondersteunend personeel, kantoor - geen proces is dat zomaar kan worden gerealiseerd.

In 2012 had de ploeg, toen nog rijdend onder de naam 1t4i, al de beschikking over een onderkomen in Altea Hills. Renners konden gedurende de winterperiode en het voorjaar daar terecht om te trainen.

Pleisterplaats

"Ik droom nog altijd van een vaste pleisterplaats: wonen en werken in de buurt van elkaar, precies zoals het gebeurt in andere sporttakken. Een spits die een nieuwe voetbalclub vindt, vestigt zich ook in de nabijheid van zijn nieuwe werkgever. Dat blijft voor mij de toekomst", aldus Spekenbrink.

"Als een renner vijf jaar bij ons zou tekenen, zou hij op de plaats moeten gaan wonen waar wij onze faciliteiten hebben. Op het moment dat hij ziek wordt, kunnen we hem begeleiden totdat hij beter wordt. Je kunt met hem trainen, zowel fysiek als geestelijk. Je kunt tactische analyses samen maken en teamwork kan worden geoptimaliseerd."

"Ik ben ervan overtuigd dat we zo een betere ploeg kunnen krijgen. De realiteit is echter dat de coureurs thuis op hun eigen plek wonen en alleen voor trainingskampen verzamelen. Wij houden al steeds meer en meer onze stages voor de hele ploeg om de onderlinge samenwerking te verbeteren."

Afvaardiging

Wegkapitein Roy Curvers wordt nauw betrokken bij de aanstaande ‘verhuizing’. De Limburger maakt deel uit van een kleine afvaardiging die binnenkort in Spanje verschillende hotellocaties zal bekijken.

"Ik zal dan letten op de trainingsparcoursen in de omgeving, of wij er goed kunnen slapen en eten, en of er voldoende mogelijkheden zijn om aan krachttraining te doen", zegt Curvers.