Lieuwe Westra realiseert zich dat de inzinking van zijn kopman Vincenzo Nibali betekent dat Astana een andere tactiek moet hanteren.

"Nu kunnen we aanvallen, elk nadeel heeft zijn voordeel. Ik denk dat ik me klaar moet maken om wat vuurwerk te brengen", kondigt de Fries aan.

"Ik had gehoopt dat Nibali niet door het ijs zou zakken, maar het is wel gebeurd. Het is nu zeker dat hij de Tour niet gaat winnen, het is klaar voor hem."

Nibali verloor vier minuten en 25 seconden op winnaar Chris Froome in de tiende rit. Westra had de Italiaan graag aan een tweede Tourzege op rij geholpen. "Maar ik heb het vorig jaar meegemaakt en dat pakken ze me niet meer af."

Testen

De suggestie dat Nibali gaat afstappen, wuifde Westra weg. "Dat zou je wel denken, maar dat heb ik ook al honderd keer gedacht dit jaar toen ik tegen de vlakte ging. Ik geloof dat het wel goed komt met hem, al kent hij nu zijn plek voor deze Tour."

Westra voelde kennelijk al aankomen dat Nibali zou wegvallen, want de beklimming naar La Pierre-Saint-Martin was een testcase voor hem. "Ik heb mijn werk gedaan, maar wilde ook even testen hoe de benen zijn. Ik hoor dat goede renners op vijf minuten binnenkomen en ik op tien of elf."

"Dat betekent dat ik goede benen heb om straks in de aanval te gaan, want ik ben gewoon op gevoel omhoog gereden. Als ik hoor en zie wat voor slagveld het is, denk ik wel dat ik mee kan in een ontsnapping."