Chris Froome heeft dinsdag de eerste bergetappe van de Tour de France gewonnen. Robert Gesink maakte ook een uitstekende indruk en finishte als vierde.

De 30-jarige Froome verstevigde door zijn winst zijn leidende positie in het algemeen klassement. Gesink steeg van de vijftiende naar de achtste plaats op 4.35 minuten.

Froome liet op de slotklim van de Pyreneeënrit naar La Pierre Saint-Martin de concurrentie achter zich en kwam solo over de meet. 

Richie Porte, ploeggenoot van Froome bij Sky, kwam op 59 seconden als tweede boven. De Colombiaan Nairo Quintana werd derde (op 1.04) en daarachter kwam de 29-jarige Gesink binnen op 1.33 achterstand. Trek-kopman Bauke Mollema kon niet met de besten mee en werd zeventiende. Laurens ten Dam kwam als 22e binnen.

Nibali

Vincenzo Nibali, de winnaar van vorig jaar, kende een zeer slechte dag en verloor 4.25 op Froome. In het algemeen klassement staat de Italiaan tiende, op bijna zeven minuten van de Britse geletruidrager.

De Amerikaan Tejay van Garderen, die tiende werd in La Pierre Saint-Martin, is de nummer twee in de strijd om het geel op 2.52. Quintana staat derde op ruim drie minuten. Mollema is de nummer elf.

Woensdag mogen de klassementsrenners opnieuw aan de bak. De elfde etappe, opnieuw een Pyreneeënrit, gaat over 188 kilometer van Pau naar Cauterets.

Meesterknecht

Hoewel de rit van dinsdag over 167 kilometer de eerste bergetappe van deze Tour was, was het grootste deel van het parcours vlak.

Pierrick Fédrigo kon daardoor al snel na de start in Tarbes een grote voorsprong nemen. De Fransman van Bretagne kreeg na ongeveer dertig kilometer gezelschap van de Belg Kenneth Vanbilsen (Cofidis), terwijl het peloton volgde op bijna elf minuten.

De voorspong van de twee koplopers liep zelfs nog verder op tot veertien minuten. Ondertussen won André Greipel de tussensprint van het peloton. Peter Sagan stelde teleur met de zevende plaats en raakte zijn groene trui zo weer kwijt aan de Duitser.

Bergklassement

Op 15 kilometer van de meet, bij het begin van de slotklim van de buitencategorie, reden Fédrigo en Vanbilsen nog altijd vooraan, maar daarna werden ze snel ingerekend.

Het was Gesink die vervolgens als eerste de aanval koos. Vijf kilometer reed de renner van Lotto-Jumbo op kop, voordat Froome in de aanval ging op zo'n zes kilometer van de streep. Het sein om te gaan voor Froome was het lossen van Alberto Contador uit de groep der favorieten. Op dat moment waren Nibali en Mollema al op ruime achterstand gereden.

Alleen Quintana en Porte, de meesterknecht van Froome, konden mee met de Tourwinnaar van 2013. Gesink werd voorbijgereden en pikte uiteindelijk aan bij Van Garderen.

Op vijf kilometer van de streep loste Froome ook zijn naaste belager Quintana en liet zien dat hij onbetwist de sterkste renner van het moment is in het Tourpeloton. Door zijn zege nam Froome ook meteen de leiding in het bergklassement over van Daniel Teklahaimanot uit Eritrea.