Anna van der Breggen heeft zondag de Giro Rosa op haar naam geschreven. De Nederlandse hield stand in de negende en laatste etappe van de Ronde van Italië voor vrouwen.

De 25-jarige Van de Breggen verdedigde haar leiderstrui met succes door in de afsluitende bergrit naar San Domenico di Varzo als tweede te eindigen achter de Amerikaanse oud-winnares Mara Abbott.

De rijdster van Rabo-Liv greep zaterdag de macht door een tijdrit van bijna 22 kilometer met groot verschil te winnen en zo de leiding in het klassement over te nemen van de Amerikaanse Megan Guarnier.

Van der Breggen volgt Marianne Vos op, die vorig jaar de beste was in de Italiaanse rittenkoers. De olympisch kampioene was er vanwege een reeks blessures dit jaar niet bij.

Van der Breggen reed een constante ronde en werd in tien etappes twee keer tweede, een keer derde en twee keer vierde.

Succesvol

De inwoonster van Hasselt kent een succesvol seizoen. Ze was de beste in de Omloop het Nieuwsblad en de Waalse Pijl, werd in Emmen Nederlandse kampioene tijdrijden, schreef de Luxemburgse etappekoers Grand Prix Elsy Jacobs op haar naam en pakte brons bij de wegwedstrijd van de Europese Spelen.

In totaal boekte ze negen rit- of eindzeges dit jaar. Vorig jaar werd Van der Breggen derde in de Giro.