André Greipel heeft woensdag de vijfde etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. De Duitser was na 189 kilometer de snelste in de massasprint.

Het was voor Greipel al zijn tweede zege van de deze Tour, nadat hij zondag de sterkste was op Neeltje Jans.

Ditmaal was de 32-jarige sprinter van Lotto-Soudal sterker dan Peter Sagan, die tweede werd. Mark Cavendish finishte als derde en Alexander Kristoff kwam als vierde over de meet. Beste Nederlander was Robert Gesink op de 29e plaats.

Klassementsleider Tony Martin zag zijn gele trui niet in gevaar komen en werd zo de eerste renner die deze Tour twee dagen op rij het geel mag dragen. Trek-kopman Bauke Mollema blijft de best geklasseerde Nederlander op de twaalfde plaats.

Het groen blijft uiteraard om de schouders van Greipel, die donderdag mogelijk weer mag gaan sprinten voor de zege. De zesde etappe gaat dan van Abbeville naar Le Havre over 191 kilometer.

Valpartijen

Nacer Bouhanni zal er donderdag niet bij zijn. De Fransman van Cofidis kon zich in de straten van Amiens ook al niet meer mengen in de sprint, omdat hij vroeg na de start in Arras ten val kwam en per ambulance werd afgevoerd.

Bij die valpartij gingen ook drie ploeggenoten van Bouhanni en de Zwitser Michael Albasini (Orica-GreenEdge) onderuit, maar zij konden de rit wel vervolgen.

Door de regen en het daardoor gladde wegdek waren er nog veel meer valpartijen. Ook Mollema kwam ten val, net als onder anderen Greg Van Avermaet (BMC) en Bryan Coquard van Europcar. Het drietal hield daar geen grote schade aan over. Jack Bauer (Cannondale-Garmin) moest de strijd wel staken.

Ondertussen gingen de Fransen Nicolas Edet en Pierre-Luc Périchon vroeg in de aanval, maar eerstgenoemde liet zich al snel weer terugzakken. Perichón moest solo verder en hield stand tot net na de eerste tussensprint op bijna 100 kilometer voor de eindstreep. Greipel won de tussensprint van het peloton en pakte zo weer punten voor de groene trui.

Wind

Naast regen werd vooraf gevreesd voor harde wind, die het peloton uiteen zou trekken. Dat viel echter mee. Een waaieretappe bleef uit, maar doordat onder meer BMC en Movistar aan kop van het peloton tempo maakten kwam er toch een groot aantal renners op achterstand te rijden.

Op 25 kilometer van de meet zorgde een grote valpartij voor nog meer onrust. Onder anderen Steven Kruijswijk van Lotto-Jumbo en Pieter Weening van Orica-GreenEdge lagen ertussen, maar het Nederlandse tweetal kon weer opstappen.

Klassementsrenners Mollema en Gesink hielden zich ondertussen goed staande, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Richie Porte die behoorde tot de groep die op achterstand was gereden.

In die groep achterblijvers zaten geen topsprinters. Op Bouhanni na waren daardoor alle grote namen aanwezig voor de onvermijdelijke massasprint. In die sprint kwam Kristoff al vroeg op kop, maar het was Greipel die goed timede en zo zijn tweede zege van deze Tour pakte.

Bekijk alle klassementen