Sebastian Langeveld heeft dinsdag een belangrijke rol bij Cannondale-Garmin. De wegkapitein moet proberen drie kopmannen veilig over de kasseien te loodsen.

"Natuurlijk heb ik ambitie om deze rit heel goed te rijden, maar ik ga mijn kopmannen niet achter laten om de rit te winnen", vertelt de klassiekerspecialist aan NU.nl.

Zijn Amerikaanse ploeg hoopt met Dan Martin, Ryder Hesjedal en Andrew Talansky een goed klassement neer te zetten.

"Een Touretappe is heel veel waard, maar ik heb andere taken. Het is uiteindelijk maar één rit en het totale plaatje telt. Ik ben daar heel duidelijk in."

"Ik word gewaardeerd binnen de ploeg als de man die alles een beetje op poten zet en het verlengstuk van de ploegleiding is."

Teambaas Jonathan Vaughters noemde Langeveld in de aanloop naar de Tour niet voor niets de meest intelligente renner met wie hij ooit gewerkt heeft.

Kort geheugen

Langeveld kijkt ondanks de zware valpartijen van maandag uit naar de kasseien. "Ja hoor, die valpartijen horen erbij. De Tour is met niks te vergelijken, het is heel nerveus."

"Het zal nu weer gebeuren en daar moeten we doorheen. Voor iedereen is de positie bij de eerste kasseistrook cruciaal en dat wordt een gevecht. Het is een kwestie van geluk of je de valpartijen ontloopt."

Zijn ploegleider Charly Wegelius wil Langeveld wel de kans bieden op de zege als die zich voordoet. "Niemand zegt in de Tour nee tegen een kans op de overwinning, maar de prioriteit is het team leiden. We moeten alleen flexibel zijn in een etappe en zeker in deze."

De Britse oud-renner weet dat het peloton niet voorzichtig zal zijn, ook al vielen er al zes renners uit met flinke blessures.

"De renners hebben een kort geheugen. Iedereen wil als team de stroken oprijden, maar dat past niet. Het wielrennen doet zichzelf dit probleem aan en het zal pas opgelost worden als we allemaal willen veranderen."