Vrijwel elke renner had voor de Tour de France al voorspeld dat het mis zou gaan in de eerste week en maandag kregen ze gelijk. Liefst zes man moesten de ronde verlaten door een massale valpartij.

"Het is niet te beschrijven hoe het komt dat er zo'n raar soort stress in het peloton is. Vanaf kilometer nul was het nerveus. Pas na de eerste valpartij werd het rustig. Dat klinkt heel raar, maar pas dan komt het besef", vertelt Robert Gesink.

De kopman van Lotto-Jumbo denkt dat het heel moeilijk is om de mentaliteit van het Tourpeloton te veranderen. "Hier kun je niks aan doen. Ja, niet naar de Tour gaan. Lekker de Ronde van Oostenrijk gaan rijden. Het is in dit peloton moeilijk om iedereen op één lijn te krijgen."

Bauke Mollema stelde voor de Tour al dat het wellicht beter is om met kleinere ploegen te gaan rijden zodat niet iedereen moet vechten voor zijn plek in het peloton. "Ja, maar dan willen er nog honderd bij de eerste veertig rijden en dat past ook niet. Het is iets te complex", vindt Gesink.

De klimmer merkte tijdens de neutralisatie van de koers wat renners er allemaal voor doen om in een goede positie te komen. "Zelfs tijdens het praten over het stilleggen proberen ze elkaars plekje af te pakken. Ik vraag me af of het effect heeft om de koers te neutraliseren in de hoop dat renners zich gaan gedragen."

Slagveld

Zijn ploegleider Nico Verhoeven was het duidelijk eens met de organisatie. "Ik snap niet dat iemand het hier niet mee eens kan zijn. Het is een goed initiatief van de organisatie en ze hebben gelukkig geleerd van het verleden. Het was echt een slagveld en de snelheid lag zo hoog."

Ploegleider Rudi Kemna van Giant-Alpecin, die Tom Dumoulin als belangrijke kandidaat voor de gele trui zag uitvallen, was dezelfde mening toegedaan. "Ik vind het knap en terecht." Ook de voormalig sprinter vreest dat dit soort valpartijen bij de Tour hoort.

"En het wordt alleen maar meer. Ik kan gaan schreeuwen dat het oneerlijk is, maar dit is wielrennen. De Tour is het hoogst haalbare en dan wil iedereen zich tonen. We kunnen wel iemand de schuld geven, maar dit gebeurt gewoon."

Iedere wielrenner wil elk jaar de Tour rijden, maar Verhoeven realiseert zich ook dat het er met zulke valpartijen niet leuker op wordt. "We hebben een paar debutanten en die zitten nu van: oh oh, dit is de Tour. Als je een paar keer op je snufferd gaat, dan wordt de animo wel iets minder natuurlijk."

Verhoeven heeft stille hoop dat het dinsdag minder hectisch wordt in de kasseienrit. "Dan is het peloton na de eerste strook al wat langer gerekt. We krijgen een gevecht en heel veel jongens zullen rustiger zijn, maar uiteindelijk worden die risico's toch weer genomen."