Chris Froome heeft maandag in de derde etappe van de Tour de France de gele trui veroverd. Bauke Mollema en Robert Gesink schoven op naar een plek in de top vijftien.

Froome eindigde in de rit met finish op de Muur van Hoei als tweede in dezelfde tijd als winnaar Joaquim Rodriguez.

De Tourwinnaar van 2013 pakte zo precies genoeg tijd om Tony Martin het klassement voor te blijven. De Duitser werd veertigste op veertig seconden en kwam daarmee één tel tekort voor de leiding in het klassement.

Froome neemt de gele trui over van Fabian Cancellara, die betrokken was bij de massale valpartij op zestig kilometer van de streep en bijna twaalf minuten moest toegeven. Tom Dumoulin, derde voor de rit van maandag, viel ook en moest zelfs opgeven.

"Ik hoopte alleen wat tijd te pakken op mijn concurrenten'', zei Froome. ''Vanochtend had ik geen moment gedacht aan het geel, dit is dus een grote verrassing.''

''Ik wist dat op de laatste klim gaten zouden vallen, maar had niet verwacht dat die zo groot zouden zijn. Ik moet mijn ploeggenoten enorm bedanken, ze hebben alles gegeven om me voorin te houden. Het was heel link, met veel valpartijen. Ik ben dolblij dat ik dinsdag in het geel aan de kasseienetappe kan beginnen.''

Mollema werd tiende op elf seconden van Rodriguez en is nu de beste Nederlander in het klassement met een twaalfde plaats op 1.32 van Froome. Gesink was de tweede landgenoot in Hoei op de veertiende plek en bekleedt nu ook die positie in het klassement.

Bergtrui

Omdat Rodriguez als eerste boven kwam op de Muur van Hoei, een klim van derde categorie, is hij ook de eerste drager van de bergtrui in deze Tour.

André Greipel start dinsdag wederom in de groene trui, terwijl Peter Sagan de witte trui voor beste jongere overnam van Dumoulin.

AGR2 won het ploegenklassement in de derde rit, maar BMC leidt nog steeds in het algemene klassement. Lotto-Jumbo staat zeventiende op 9 minuten en 51 seconden.

Bekijk alle klassementen