Tom Dumoulin en zijn ploeg Giant-Alpecin hebben een duidelijke tactiek om maandag in de derde etappe van de Tour de France de gele trui te veroveren.

"De laatste vijftig kilometer zullen heel nerveus zijn en er zal altijd wel iemand zijn die tempo wil maken. Als dat niet gebeurt, moeten wij dat doen'', zei Dumoulin kort voor de start in Antwerpen.

''We hebben een mooi plannetje gemaakt. We moeten perfect de Muur van Hoei opdraaien. Daarna is het aan mij, dan moet ik zo hard mogelijk die muur op."

Dumoulin staat na de eerste twee etappes op de derde plaats in het algemeen klassement. Hij heeft zes seconden achterstand op geletruidrager Fabian Cancellara en drie op nummer twee Tony Martin.

Moeilijk

De 24-jarige tijdritspecialist denkt dat hij de achterstand op de Zwitser en de Duitser goed kan maken. "Ik geef mezelf de meeste kans om als eerste boven te zijn van ons drieën. In theorie ben ik de betere. En er kunnen tijdsverschillen ontstaan op muur, groot genoeg voor geel. Maar het gaat heel moeilijk worden."

Van de renners die achter hem staan in het klassement verwacht Dumoulin geen concurrentie. ''Als er niets geks gebeurt, niet. Ik verwacht niet dat er dertig seconden goedgemaakt gaan worden.''

Mocht Dumoulin erin slagen de leiding in het klassement over te nemen, dan is hij de eerste Nederlandse geletruidrager sinds Erik Breukink in 1989.

Kemna

Ploegleider Marc Reef zei zondag in Zeeland tegen NU.nl al dat Giant-Alpecin vol voor de kansen van Dumoulin op het geel gaat. Een dag later keek zijn collega Rudi Kemna in Antwerpen ook vol verwachting vooruit.

"We gaan niet zo zeer voor de dagzege, dat is voor specialisten als Valverde of Rodriguez, als hij in vorm is. Maar we gaan wel proberen seconden te snoepen. Het zal niet makkelijk zijn ten opzichte van Martin en Cancellara maar ik denk dat het mogelijk is."

"Ik denk in ieder geval dat het mogelijk is om Uran, de eerste echte klimmer in het klassement, achter ons te houden. Dat verschil is groot genoeg", doelt Kemna op de 36 seconden achterstand van de Colombiaan op Dumoulin.

Bekijk alle klassementen