Chris Froome kende vorig jaar een valse start van de Tour de France en viel in de vijfde etappe uit. Met zijn goede optreden in de waaierrit van zondag bewees de Brit dit jaar vanaf het begin sterker te zijn.

"Dit is hartstikke mooi. Het is weleens anders geweest. De concurrenten weten allemaal dat het moeilijk wordt om deze minuten terug te pakken", concludeerde ploegleider Servais Knaven van Team Sky tegen NU.nl.

Froome finishte net als Alberto Contador in de voorste groep op Neeltje Jans. De voorsprong van de Sky-kopman op de Spanjaard is nu twaalf seconden en rivalen Vincenzo Nibali en Nairo Quintana geven al respectievelijk 1.21 minuut en 1.39 minuut toe.

"Het is een eerste slag, maar maandag moeten we naar de Muur van Hoei net zo gefocust zijn. Het blijft een strijd tussen vier man waarvan er twee al een lichte voorsprong hebben. We kunnen na de eerste week pas een balans opmaken. Er komen nog een paar zware ritten."

Toch weet Knaven ook dat de vier favorieten elkaar niet zo veel ontlopen in het hooggebergte. De tijden dat er in de Pyreneeën en de Alpen met minuten werd gesmeten lijken voorbij. "Ze zijn in de bergen inderdaad heel erg aan elkaar gewaagd en dan is 1 minuut 20 wel veel."

Spektakel

Knaven voorspelde vroeg in de middag bij de start in Utrecht dat de wind voor een verrassende tweede etappe zou gaan zorgen. "We wisten waar het ging gebeuren, maar de wind veranderde steeds van richting en door de regen was het heel hectisch met valpartijen."

"Iedereen wist dat het langs het kanaal bij Hellevoetsluis zou breken. Wij hebben dan een sterke ploeg die op het juiste moment van voren zit, want zoiets kun je niet alleen. Natuurlijk heeft een aantal ploegen misschien wat pech gehad, niet iedereen kan bij de eerste tien de bocht ingaan."

"We hebben gewoon heel sterk gereden. Dit is echt een goede start. Heel veel renners waren nerveus voor deze etappe en wij zaten goed."

Koersen onder deze weersomstandigheden - met risico op onweer, zware windstoten en harde regenval - was volgens Knaven niet onverantwoord. "De organisatie heeft gekregen wat ze wilde. Het was een spektakel en het weer was niet te extreem."