Bij Giant-Alpecin draaien ze er niet omheen wat het doel is maandag in de derde etappe van de Tour de France: de ploeg hoopt met Tom Dumoulin de leiding in het klassement over te nemen van Fabian Cancellara.

"Er liggen vandaag alle kansen voor Tom om de gele trui te pakken, dus daar willen we vol voor gaan", zegt ploegleider Marc Reef in gesprek met NU.nl.

De derde rit van de Ronde van Frankrijk eindigt op de Muur van Hoei, de korte maar steile klim die bekend is van de voorjaarsklassieker de Waalse Pijl. Dumoulin moet in België zes seconden goedmaken op Cancellara en drie tellen op de nummer twee in het klassement Tony Martin.

"Zo'n aankomst als vandaag moet Tom normaal gesproken beter liggen dan die andere mannen", stelt Reef. "Tony Martin heeft bovendien zondag denk ik al een jasje uitgedaan door veel op kop te rijden."

Dumoulin eindigde vorig jaar in zijn tot nu toe enige optreden in de Waalse Pijl als 21e. Tony Martin is in vier pogingen nog nooit verder gekomen dan een vijftigste plaats, terwijl Cancellara de Waalse eendagskoers nog nooit heeft gereden.

"De Muur van Hoei is niet gemakkelijk en een klein gaatje is zo gevallen", aldus Reef. "Met Koen de Kort, Warren Barguil en Simon Geschke hebben we nog een paar mannen die goed moeten kunnen zijn in de finale. Je moet een doel hebben om voor te gaan en wij mogen dromen van het geel."

Mentaal sterk

Het eerste en primaire doel voor Dumoulin deze Tour was de openingstijdrit zaterdag in Utrecht, maar die liep met een vierde plaats achter Rohan Dennis, Martin en Cancellara op een teleurstelling uit.

De 24-jarige Limburger liet zondag in de verraderlijke etappe naar Zeeland zien dat hij zich daarvan hersteld had door als enige Nederlander mee te zitten in de voorste waaier en als achtste te eindigen op Neeltje Jans.

"Dat geeft aan dat Tom mentaal heel erg sterk is", aldus Reef. "Een jaar lang heeft Tom er alles aan gedaan om goed te zijn voor die tijdrit, dus dan is het een ontzettende teleurstelling als het niet lukt."

"Zaterdag mocht hij daar ook nog teleurgesteld over zijn, maar hij heeft daarna een goede nacht gehad en zondagochtend hebben we erover gesproken dat er een nieuw doel is."

"Tom heeft vervolgens laten zien dat hij die knop heeft omgezet en dat hij gewoon ontzettend goed is, anders had hij in zo'n zware koers als op zondag niet meegezeten", vervolgt Reef. "Ik denk dus dat we vandaag een goede kans op de gele trui hebben."