Steven de Jongh en Tristan Hoffman waren zondag trots dat Alberto Contador juist in een waaierrit door Zeeland goede zaken deed in het klassement.

De Nederlandse ploegleiders van Tinkoff-Saxo zagen de Spanjaard bijna anderhalve minuut pakken op concurrenten Vincenzo Nibali en Nairo Quintana.

"We waren helemaal klaar voor de wind en zaten goed van voren. Het was bekend dat we hier een hoop tijd konden winnen en dat hebben de renners fantastisch gedaan", jubelde Hoffman tegen NU.nl.

"We kunnen Nederland beter met een minuut voor dan een minuut achter verlaten. Peter Sagan wint ook nog bijna de rit nadat hij eerst lek reed. Dat had helemaal de puntjes op de i gezet, al is een tweede plek ook knap."

Weer waaiers

De Jongh wil zich met een zware week voor de boeg nog niet rijk rekenen voor het klassement. Chris Froome, de derde grote rivaal van Contador, zat wel in de voorste groep. "Het is veel te vroeg om daar iets over te zeggen. Al die ritten in de eerste week zijn niet te onderschatten."

"We krijgen nog kasseien en als het in de zesde rit hard naar Le Havre hard waait, kunnen er zomaar weer waaiers ontstaan. Maar goed: als je de Tour wilt winnen, neem je een ploeg mee die dit kan brengen. Daarom hebben we naast de klimmers ook veel ervaren renners voor een vlak parcours."

Hoffman wil ook nog geen conclusies verbinden aan het goede resultaat van de Russische ploeg in Neeltje Jans. "Alles is nog mogelijk, maar het is wel een fijn gevoel dat de jongens goed zijn."

Geluk

Beide oud-renners zagen ook dat er met Tom Dumoulin maar één landgenoot in de eerste groep zat terwijl waaierrijden juist een Nederlandse specialiteit is. "Maar je moet ook zoveel geluk hebben om niet bij die valpartij te zitten", doelde De Jongh op Wilco Kelderman en zijn helpers bij Lotto-Jumbo.

"Iedereen weet dat ze van voren moeten zitten, maar als je net op het verkeerde moment word opgehouden, kom je niet zo snel meer terug. Het is echt niet zo dat de ene ploegleider meer weet dan de ander. We zaten allemaal klaar en dan speelt geluk een grote rol."

Hoffman dacht er hetzelfde over. "Ze gaan met drie man onderuit en dan fietsen ze er de hele tijd achteraan. Dat is hartstikke jammer voor die jongens." De voormalig nummer twee van Parijs-Roubaix kijkt zelf terug op een onvergetelijke ervaring na twee Touretappes in Nederland.

"Het was in Utrecht al een gekkenhuis met een fantastische ambiance. Hier in Zeeland heb ik vroeger veel gefietst en dat maakt het ook wel bijzonder. Voor ons is het leuk om Nederland te laten zien aan de renners en ik ben heel blij dat ik daar onderdeel van ben geweest."

Bekijk alle klassementen