Giant-Alpecin was zondag na de tweede etappe van de Tour de France tevreden over het optreden van Tom Dumoulin, maar de ploegleiding baalde ook van de gemiste kans voor sprinter John Degenkolb.

"Tom heeft het goed gedaan en zit wat dichter bij de gele trui, maar we wilden hier met John voor dagsucces gaan en die kans zijn we door wat pech misgelopen", aldus ploegleider Marc Reef van de Duitse formatie in gesprek met NU.nl. "Daarom hebben we een beetje een dubbel gevoel."

Giant-Alpecin had met Dumoulin, Warren Barguil, Degenkolb en Ramon Sinkeldam vier renners in de voorste groep toen het met nog zo'n zestig kilometer door de harde wind brak in het peloton, maar die laatste twee verloren de aansluiting na een valpartij van Vincenzo Nibali.

"Op de een of andere manier ontstond er een gat in de groep na dat moment van Nibali", zegt Reef. "Daar zat John achter en dat gat is nooit meer dichtgereden. Het is superzonde dat we onze kansen niet konden verdedigen door pech van een ander."

Het paste in het beeld van de rit naar Zeeland, die door extreme weersomstandigheden onderweg chaotisch verliep.

"Bij Hellevoetsluis was er opeens een gigantische hoosbui was, je zag bijna geen hand voor ogen. De wind stak ook heel erg op en dat was net op het punt dat voor veel ploegen heel erg belangrijk was. Iedereen wist hoe de wind stond en dat je op bepaalde punten van voren moest zitten. Daardoor was het superhectisch."

Dumoulin

Dumoulin hield een dag na zijn teleurstellende vierde plaats in de tijdrit knap stand in de zware omstandigheden.

De 24-jarige Limburger eindigde als achtste op Neeltje Jans en klom door het afhaken van geletruidrager Rohan Dennis naar de derde plaats in het klassement. Zijn achterstand op de nieuwe leider Fabian Cancellara is zes seconden.

"Natuurlijk hoopten we even dat Tom met de bonificatieseconden voor de gele trui kon gaan vandaag, maar we wisten ook dat het moeilijk zo gaan worden. Met André Greipel, Peter Sagan en Mark Cavendish zaten er drie topsprinters in de eerste groep en Tom had al veel gegeven, hij zag echt aan zijn max."

Het eerste Tourweekend heeft Reef wel het vertrouwen gegeven dat zijn ploeg er goed voor staat. "We doen op meerdere vlakken mee. Maar het is heel erg zonde dat we vandaag niet voor ons hoofddoel konden gaan."