De voorspelde harde wind zondag in de tweede Tourrit naar Neeltje Jans geeft Lotto-Jumbo mogelijk een kans om net als twee jaar geleden een grote slag te slaan.
 

"Het zal vandaag van de Belgen en de Nederlanders moeten komen", voorspelt Nico Verhoeven, ploegleider bij Lotto-Jumbo. "Dat moeten we ook uitstralen, want de buitenlanders zullen met angst op de fiets zitten dat ze vandaag de Tour kunnen verliezen."

Twee jaar geleden trok het toenmalige Belkin in de dertiende etappe van de Tour samen met QuickStep het peloton uit elkaar, wat voor veel slachtoffers onder de klassementsrenners zorgde. De Belgische ploeg toonde zondag opnieuw interesse in een samenwerking.

"Het is voor ons zeker gunstig om vandaag de koers hard te gaan maken", zegt Verhoeven. "We moeten niet tot de bergen wachten om Nairo Quintana eraf te rijden. En ik denk dat als we hem ergens relatief simpel kunnen lossen, dan is dat in waaiers."

"Ik zeg niet dat we hem eraf gaan rijden, maar in een waaieretappe of in de kasseienetappe van dinsdag hebben we de beste kans. Renners als Joaquim Rodriguez en Quintana, die op het podium kunnen rijden, kunnen vandaag gewoon vijf minuten verliezen. Dat is wel de insteek voor ons."

Wisselvallig

Lotto-Jumbo zal de weersverwachting minutieus in de gaten houden. "Het is heel wisselvallig", stelt Verhoeven. "Als op het goede moment de windkracht aantrekt tot 5 of 6, dan zal het peloton echt uit elkaar getrokken worden."

"We weten alleen niet op welk moment het gaat gebeuren. Rond Rotterdam zal het nog wel rustig zijn, maar als we richting de kust rijden, wordt het chaotisch."

De Nederlandse formatie moet hopen op hulp van andere teams. "Als veel ploegen gaan rijden, dan gaan een hoop klassementsrenners tijd verliezen. Het zal alleen lastig worden om echt te verrassen, want iedereen weet dat het spannend wordt in de finale."

Knaven

Servais Knaven ziet met het Team Sky van kopman Chris Froome ook kansen om het verschil te maken. "We hebben drie of vier specialisten die hierop voorbereid zijn en die trekken de rest wel mee. Ik denk niet dat renners vijf minuten gaan verliezen, maar één of twee kan wel", zegt de ploegleider tegen NU.nl.

"Het komt alleen niet onverwacht. Twee jaar geleden was iedereen al vermoeid en daardoor was het een slagveld. Nu zijn we allemaal nog fris en dat maakt het helemaal anders. Er rijden hier bijna tweehonderd goede renners, er zitten geen pannenkoeken tussen."

Knaven denkt wel dat de eerste week cruciaal kan zijn voor het klassement. "In de bergen is het ook moeilijk om veel tijd terug te winnen. Als het verlies zich opstapelt in de eerste week, wordt het niet gemakkelijk om te herstellen. Het is echt een harde strijd."