Teambaas David Brailsford van Sky kondigde onlangs aan dat zijn ploeg Wout Poels niet gaat tegenhouden op de Muur van Hoei, maar de Limburger betwijfelt zelf of hij een kans krijgt in de derde etappe.

"Als kopman Chris Froome 'ga maar' zegt, kan ik natuurlijk geen nee zeggen. Ik verwacht alleen geen cadeautjes van hem. Misschien als hij ruim in het geel staat", blikt Poels vooruit. De klimmer verheugt zich nog niet op de eerste week.

"Het is altijd een rotweek en we moeten afwachten hoe iedereen zich voelt. Over anderhalve week kunnen de kaarten in de Tour al helemaal geschud zijn. We moeten Froome steeds zo goed mogelijk van voren houden."

Het belangrijkste werk voor Poels begint eigenlijk pas in de tweede en derde week bij de echte bergetappes. Tussendoor moet hij net als Froome de kasseienrit overleven. De Brit viel vorig jaar tijdens die etappe letterlijk uit de Tour.

"We kijken er allebei niet naar uit, maar hij zit goed in zijn vel. Het zal overleven en flink vechten worden, al hebben we er niet echt angst voor. Het hoort er gewoon bij en gelukkig heeft Froome nu goed gereden in het voorjaar."

De Sky-kopman won vorige maand het Criterium du Dauphiné. "Iemand die dat presteert is wel één van de favorieten. Ik vind hem de topfavoriet, maar dat komt misschien omdat het mijn kopman is."

Westra

Die trend is ook waarneembaar bij Lieuwe Westra van Astana. De Fries vindt Vincenzo Nibali de topfavoriet. "Natuurlijk, het is mijn kopman." Westra kan moeilijk inschatten hoe het niveau van de Italiaanse titelverdediger is.

"Het is een heel vreemde gast, je kunt er eigenlijk geen peil op trekken. Hij is eigenlijk heel het jaar niet goed en niemand heeft het nu over hem. De opbouw is alleen wel hetzelfde als vorig jaar. In de Dauphiné was hij nog niet super, maar hij werd wel Italiaans kampioen. Het zou mij niet verrassen als hij gewoon weer goed is."

Zijn Kazachstaanse werkgever is duidelijk tevreden met het werk dat Westra voor Nibali verricht. De voormalig renner van Vacansoleil-DCM verlengde deze week zijn contract met twee jaar. "Dat geeft wel een stuk rust."

"Ik reed naar het startpodium met een gevoel van: ik ga nu even de tijdrit rijden, maar ben wel zeker van onderdak de komende tweeënhalf jaar. Ik hoefde niet als een gek door de bocht om een contract bij een andere ploeg binnen te slepen."

Westra zal zondag net als Poels al scherp moeten zijn in de rit van Utrecht naar Zeeland, waar mogelijk waaiers zullen ontstaan en de kopmannen voorin moeten zitten. "Ik denk dat niet iedereen relaxed op de fiets zit als het hard waait. Voor het publiek is het mooi met wind en waaiers, maar voor mij mag het windkracht één zijn en gewoon een massasprint. De eerste week wordt nog hectisch genoeg."