Maarten Tjallingii van Lotto-Jumbo vindt het vervelend dat de naam van Lars Boom mogelijk onterecht door het slijk wordt gehaald.

De renner van Lotto-Jumbo reageert op het nieuws dat Boom door lage cortisolwaarden wellicht niet zou starten in de Tour. De MPCC, de beweging voor een geloofwaardige wielersport, wil voorkomen dat de Nederlander van Astana gaat rijden in Utrecht.

"Ik ben voor een schone sport en Lars natuurlijk ook, maar door de MPCC staat zijn naam nu op een vervelend lijstje", zegt Tjallingii tegen NU.nl. "Het is kwalijk dat zijn naam door het slijk wordt gehaald, terwijl hij van de UCI gewoon mag starten."

"De MPCC begint een beetje een wassen neus te worden en dat is wel sneu. Of hij gaat starten? Het blijft tricky, maar ik gun het hem wel. Misschien dat hij hierdoor juist supergemotiveerd aan de start staat."

Tjallingii baalt ervan dat het niet de eerste keer is dat de MPCC een renner niet wil laten starten. "Dit zou wel een heel knullige manier zijn om de Tour mis te lopen. Ik dacht meteen terug aan de Giro toen mijn huidige ploeggenoot George Bennett om dezelfde reden niet mocht starten van de MPCC."

Lees hier het volledige interview met Tjallingii

Wintels

De voorzitter van wielerbond KNWU, Marcel Wintels, denkt ook dat de MPCC zijn doel voorbijschiet met de regelgeving rond het aan de kant houden van renners met een te lage cortisolwaarde.

Wintels: ''De MPCC is een goed initiatief, maar als de regelgeving van twee instanties niet overeenkomt, werkt het niet. Er moet één autoriteit zijn, wat mij betreft de UCI. Hoe goed bedoeld ook, de MPCC schiet zijn doel voorbij.''

Eerder werd bij Lotto-Jumbo-renner George Bennett voor aanvang van de Giro al een abnormaal lage cortisolwaarde geconstateerd.

De Nederlandse ploeg hield Bennett daardoor uit de Giro, maar stapte niet veel later uit de MPCC omdat experts hadden aangetoond dat de metingen niet honderd procent waterdicht zouden zijn.

''Het is vooral jammer dat dit tot allerlei suggesties richting doping leidt, terwijl het daar helemaal niet om gaat'', is Wintels het met Tjallingii eens. ''En voor Lars geldt: als hij nu start, hangt er toch iets omheen van: hé, eigenlijk mag hij niet rijden.''