Wout Poels prijst zich gelukkig dat hij ondanks een schouderoperatie eind april toch de Tour de France-selectie van Team Sky heeft gehaald.

"Veel mensen zeiden voor het seizoen al dat het moeilijk zou worden om de Tourploeg te halen, maar dat werkte voor mij juist supermotiverend. Heel mooi dat het gelukt is", jubelt de Limburger in gesprek met NU.nl.

Poels (27) brak bij een val in de Waalse Pijl een stukje bot in zijn schouder. De klimmer reed anderhalve maand geen wedstrijd, maar kwam in het Criterium du Dauphiné sterk terug door kopman Chris Froome aan de eindzege te helpen.

"Daarna had ik een heel goed gevoel over mijn plek in de Tourploeg, maar Sky kan met zoveel goede renners ook een andere kant op gaan. Het was wel een lekker momentje toen ik het hoorde, zo van: yes, ik heb het gehaald."

Wat wordt jouw rol in de Tour?
"Ik weet bij Sky natuurlijk dat ik geen kansen voor mezelf ga krijgen. Alles staat in het teken van Froome. Die kan de Tour winnen en het is echt een mooie uitdaging om daaraan mee te werken. Ik kijk ernaar uit om me voor hem weg te cijferen. Hopelijk kan ik zijn laatste man in de bergen zijn. Ik zie deze Tour ook wel als een opstap omdat ik zelf ooit top tien wil rijden in grote rondes. Zo'n kijkje in de keuken en werken voor zo'n kopman gaan ze me nooit meer afpakken. Daar word je nooit stommer van."

Met die ambitie kun je niet te lang wachten toch?
"Klopt, de jaren om een keuze te maken beginnen te komen. Ik zit er stiekem al aan te denken om volgend jaar in de Giro mijn eigen plan te trekken. Misschien gaat dat wel een doel worden, dan kan ik hier heel veel ervaring opdoen. Die Giro wil ik sowieso bij Sky rijden, ik voel me hier geweldig op mijn plaats en mijn contract loopt door."

Ben je ondanks die operatie fit genoeg voor drie weken Tour?
"Af en toe heb ik nog wat zeurende pijn in mijn schouder, maar op de fiets kan ik alles. Ik maak me er in ieder geval geen zorgen over. Misschien is het wel een voordeel geweest en ben ik daardoor nu iets frisser. In dat geval ga ik de komende jaren vaker rustperiodes inlassen. Iedereen blijft altijd maar doortrainen omdat ze bang zijn om rust te nemen, misschien is het juist wel goed om even rustig aan te doen."

Je reed zondag net als veel andere klimmers geen NK en daar was veel commentaar op. Vind je die kritiek terecht?
"Kijk, een WK of Olympische Spelen voor Nederland rijden is een eer. Een NK afzeggen is zonde voor de organisatie, maar soms moet je aan jezelf denken. Ik train het hele jaar keihard voor de Tour en dan ga ik geen risico nemen. Ik ga ook niet naar Parijs-Roubaix toe, daar heb ik niks te zoeken. Volgend jaar ben ik er gewoon weer bij als het parcours mij ligt, ook al heb ik nooit een platte prijs gereden op het NK. Nu wilde ik de derde Touretappe naar Hoei verkennen. Zo weet ik een beetje wat er gaat komen."