Liefst twintig Nederlanders gaan zaterdag van start in de Tour de France. Dat is het hoogste aantal sinds 1989, toen er dertig landgenoten begonnen aan de Ronde van Frankrijk.

Orica Green-Edge maakte dinsdag als laatste van de 22 ploegen zijn selectie bekend, met daarin Pieter Weening.

In de afgelopen drie edities startten respectievelijk achttien, zeventien en zeventien Nederlanders in de Tour. De jaren daarvoor bestond het Nederlandse contingent uit iets meer of iets minder dan tien renners.

Frankrijk is het enige land met meer coureurs in de Tour dan Nederland. Met 41 renners is het 'thuisland' opnieuw hofleverancier.

Spanje en Italië leveren respectievelijk zestien en vijftien coureurs en België komt tot elf renners.

Er gaan coureurs uit 32 landen van start in de Tour, twee landen minder dan in 2013 en 2014. 

De oudste Tour de France-deelnemer is de 41-jarige Italiaan Matteo Tosatto, die aan zijn 32e grote ronde begint. Met zijn 21 jaar is de Eritreër Merhawi Kudus de jongste van de 198 coureurs.

De Nederlanders die de Tour rijden zijn Robert Gesink, Wilco Kelderman, Laurens ten Dam, Bram Tankink, Jos van Emden, Steven Kruijswijk, Tom Leezer (allen Lotto-Jumbo), Bauke Mollema (Trek), Stef Clement (IAM Cycling), Roy Curvers, Tom Dumoulin, Koen de Kort, Ramon Sinkeldam, Albert Timmer (Giant-Alpecin), Lars Boom, Lieuwe Westra (beiden Astana), Wout Poels (Team Sky), Weening (Orica-GreenEdge), Dylan van Baarle en Sebastian Langeveld (beiden Cannondale-Garmin).

De Tour de France begint zaterdag met een 13,8 kilometer lange tijdrit in Utrecht.