De meeste klimmers meden het NK op het vlakke parcours in Emmen, maar Steven Kruijswijk stond zondag wel gewoon aan het vertrek. De Brabander wilde in zijn eerste koers in een maand vooral wedstrijdritme opdoen voor de Tour.

"Voor mij kwam deze koers van 250 kilometer eigenlijk wel goed uit", aldus Kruijswijk, die als 51e over de streep kwam, in gesprek met NU.nl. "Anders had ik thuis nog vijf uur alleen moeten trainen, nu was het mooi op snelheid."

De 28-jarige renner van Lotto-Jumbo had sinds zijn zevende plaats in het eindklassement van de Ronde van Italië geen wedstrijd meer gereden. Hij keerde afgelopen vrijdag terug van een hoogtestage van twee weken in Andorra. "Ik zag het NK daarom als een goede training, een goede laatste prikkel richting de Tour."

De klimmer, die in Frankrijk vooral kopmannen Robert Gesink en Wilco Kelderman zal moeten bijstaan in de bergen, weet na het Nederlands kampioenschap nog niet helemaal hoe zijn vorm is voor zijn tweede grote ronde van het jaar.

"Ik heb nog best veel afgezien op het laatst, maar dit was misschien niet helemaal een goed meetpunt voor mij. Ik heb twee weken lang in de bergen gezeten en vooral getraind op het klimmen. In de Tour focus ik me op de bergetappes in de tweede en derde week. Daar moet ik goed zijn."

Parcours

Renners als Bauke Mollema, Gesink, Kelderman, Tom Dumoulin, Stef Clement en Wout Poels meldden zich juist af voor het NK omdat ze goed willen zijn in de Tour, die zaterdag van start gaat in Utrecht.

"Ik zit in een Nederlandse ploeg en dan vind ik dat ik me wel op een NK moet laten zien", zegt Kruijswijk. "Maar aan de andere kant begrijp ik die jongens ook wel. Zij willen geen risico nemen voor de Tour en hadden normaal gezien ook geen kans op dit parcours."

"Het is jammer, maar als de KNWU een mooier parcours voorschotelt, dan zullen ze zich ook niet zo snel afmelden. Van mij mogen ze het NK altijd in Limburg houden."

Regen

De klimmer kon zelf niet veel meer dan meerijden op de vlakke wegen in Drenthe. "Ik dacht dat ik misschien nog mee kon doen in de finale, maar dat lukte ook niet met de regen. Ik heb geen risico's genomen en vooral achterin gereden."

Kruijswijk kon daardoor niet veel betekenen voor ploegmaat Moreno Hofland, die als favoriet naar de vijfde plaats sprintte. Lotto-Jumbo en zijn voorgangers wachten daardoor nog steeds op de eerste Nederlandse titel sinds het goud van Koos Moerenhout in 2009.

"Je zag op het NK dat we een paar heel goede Nederlandse renners hebben die niet bij ons in de ploeg zitten", doelt Kruijswijk onder meer op winnaar Niki Terpstra. "Dat is ook alleen maar goed voor het Nederlandse wielrennen."

"Voor ons is het heel jammer dat het net niet lukt. Dan kun je zeggen 'weer niet', maar de mannen hebben het geprobeerd. We proberen elk jaar te winnen, maar het blijf lastig."