Moreno Hofland was vanwege het vlakke parcours in Emmen de topfavoriet voor het NK op de weg, maar de sprinter kwam zondag mede door een valpartij van een ploeggenoot in de finale niet verder dan de vijfde plaats.

"De teleurstelling is natuurlijk heel groot", aldus Hofland in gesprek met NU.nl. "Ik ben in vorm en had op meer gehoopt, maar een valpartijtje gooide wat roet in het eten."

De 23-jarige Brabander, dit jaar verantwoordelijk voor twee van de drie zeges van zijn ploeg Lotto-Jumbo, zat op iets meer dan twee kilometer van de streep in het wiel van zijn ploegmaat Dennis van Winden toen die onderuit schoof op de door regen gladde keitjes.

"Dat was echt jammer, want Dennis zou mijn laatste man zijn voor de sprint vandaag. Nu moest ik om de valpartij heen en zat ik op een gat van zo'n vijftig meter. Dat zagen ze vooraan natuurlijk ook, dus gingen ze direct rijden."

Hofland moest het gat vervolgens in volle finale in zijn eentje dicht rijden. "Ik kwam er ongeveer bij het afrijden van de keitjes weer bij, maar zat al redelijk kapot. Er werd ook gewoon hard gereden. Ik ging als zevende de laatste bocht door, maar had mijn sprint eigenlijk al gereden."

Perfect

De voormalig Nederlands kampioen bij de beloften kwam daardoor op het laatste rechte stuk niet meer in de buurt van Niki Terpstra, die de meer pure sprinters Ramon Sinkeldam en Danny van Poppel aftroefde en zo voor de derde keer Nederlands kampioen werd.

"Dan zie je toch maar weer dat 253 kilometer wat doet met renners", zegt Hofland. "Dat Niki komt bovendrijven, zegt voldoende. Hij heeft in zo'n finale misschien ook wat meer over dan de rest, de beteren komen na zo'n afstand bovendrijven."

Lang leek het erop dat geen van de favorieten uit het peloton konden gaan strijden om de zege. Acht koplopers, onder wie Hoflands ploegmaat Bert-Jan Lindeman, kregen een voorsprong van meer dan een kwartier.

Dat kwam mede doordat het met zestien renners gestarte Lotto-Jumbo geen kopwerk deed. "Iedereen kijkt altijd naar ons bij NK's omdat we toch wel controleren, maar we hadden afgesproken dat we dat vandaag niet gingen doen", aldus Hofland.

"We wilden een mannetje die het ook af zou kunnen maken mee hebben in de kopgroep en het werk in het peloton aan de anderen over laten. In de finale zaten we eigenlijk perfect, maar toen ging Van Winden onderuit. Daar is mijn NK verloren gegaan."

Italië

Hofland heeft niet het gevoel dat de favorietenrol hem parten heeft gespeeld tijdens het NK. "Ik heb de koers benaderd als alle anderen."

"Natuurlijk hoor en lees je weken van tevoren dat je favoriet bent, maar ik wil het Nederlands kampioenschap áltijd graag winnen. Die druk leg ik mezelf op. Dat ik favoriet was, motiveerde me eigenlijk alleen maar meer."

Voor Hofland is het eerste deel van zijn seizoen nu voorbij. Hij zit niet in de Tourselectie van Lotto-Jumbo en zal zaterdag ook niet in Utrecht zijn voor de start van de Ronde van Frankijk.

"Ik ga maandag voor anderhalve week naar Italië. Eerst een weekje niet fietsen en daarna weer rustig beginnen om me voor te bereiden op de Eneco Tour. De Tourstart sla ik dus over."