De week voor het NK wielrennen voor eliterenners werd vooral gedomineerd door het nieuws van de toppers die zondag in Emmen níét aan de start verschenen. De Nederlandse wielrenunie KNWU gaat ervan uit dat die situatie zich in de toekomst niet meer voor zal doen.

"Ik denk dat de toppers er volgend jaar allemaal wél zullen zijn", aldus Marcel Wintels, de voorzitter van de KNWU, in gesprek met NU.nl.

"Het is belangrijk dat iedereen zich realiseert dat je er moet zijn op de momenten dat je je aan het Nederlands publiek kunt laten zien. Topsporters hebben de verantwoordelijkheid op een NK te verschijnen. Als dat begrepen is na deze discussie en na dit weekend, dan is dat een goede winst van dit NK."

Toprenners als Bauke Mollema, Robert Gesink, Wilco Kelderman, Tom Dumoulin, Tom-Jelte Slagter, Stef Clement en Wout Poels meldden zich af voor het kampioenschap in Drenthe, de meesten om rust te nemen in aanloop naar de Tourstart van aanstaande zaterdag in Utrecht.

"Ik denk dat ze zich misschien onvoldoende gerealiseerd hebben wat het effect is van een aantal van de boegbeelden die er tegelijkertijd niet zijn", zegt Wintels. "Dus ik denk dat dit een goede les is geweest voor iedereen. Dit moet je niet te vaak doen, want daarmee doe je de sport geen goed."

Verantwoordelijkheid

Die boodschap bracht KNWU-directeur Huib Kloosterhuis afgelopen woensdag in een gesprek over aan de ploegleiders van de Nederlandse ploegen. "En dat was een ontzettend goede discussie", aldus Kloosterhuis. "Zij voelden die gemeenschappelijke verantwoordelijkheid ook."

De directeur vertelde de ploegen tijdens dat gesprek ook dat de bond een regel heeft die stelt dat renners alleen kunnen meedoen aan het WK of de Olympische Spelen als ze in dat jaar het NK hebben gereden, "tenzij daarvoor dispensatie verleend wordt".

"Als ik heel eerlijk ben, was de regel voor een heleboel renners en ploegleiders onbekend", stelt Kloosterhuis, die daarom benadrukt dat er "absoluut geen discussie" is dat renners als Mollema en Gesink dit jaar gewoon kans houden om voor het WK te worden geselecteerd. 

"Om op woensdag te zeggen dat je moet komen omdat het in het reglement staat, dat vond ik veel te laat en niet realistisch. Maar vanaf volgend jaar gaan we of de regels hanteren, of de regels aanpassen."

Moreel

Wintels taxeert dat de discussie van deze week voldoende zal zijn om ervoor te zorgen dat de ploegen vanaf volgend jaar al hun fitte renners op zullen stellen bij het NK. "Dat ben je ook verplicht naar de organisatie en naar alle wielerfans."

"Je weet wanneer het NK is. Dat is in bijna heel Europa op hetzelfde moment, dus je bent ook niet achtergesteld ten opzichte van anderen. Vincenzo Nibali reed dit weekend ook gewoon in Italië en die gaat straks voor de Touroverwinning rijden. Dus sta gewoon waar je hoort te staan."

Volgens Wintels is het ook niet goed voor de sport als renners alleen nog maar voor één of twee momenten trainen.

"Als de sport te veel berekenend wordt, dan gaat het stukje van het eergevoel en de hartstocht verloren en daarmee een stukje van de sport. Volgens mij is die boodschap deze week door iedereen heel goed begrepen."