Het verbaast Niki Terpstra dat hij zondag de nationale titel op de weg pakte nadat hij de beste was in een massasprint.

De renner van Etixx-QuickStep kwam in Emmen na 253 kilometer koers als eerste over de streep en troefde daarbij Ramon Sinkeldam van Giant-Alpecin af, die tweede werd.

"Ik stond er zelf ook wel van te kijken", gaf Terpstra toe tegenover de NOS. "Sinkeldam ging als eerste door de laatste bocht, ik als tweede. Deze is voor hem, dacht ik."

Tot zijn eigen verbazing merkte Terpstra echter dat hij een kans had. "Ik merkte dat hij niet op snelheid kwam. Toen dacht ik: als je wil, moet je nu gaan."

Dat de 31-jarige Terpstra de sprinters aftroefde, had volgens hem ook te maken met de weersomstandigheden.

"Het komt ook door de regen. De laatste klinkerstrook was spekglad, waardoor de sprinters niet helemaal in de juiste positie zaten. Ik had gelukkig heel goede banden."

Zestien minuten

Terpstra had niet verwacht dat hij nog een kans zou krijgen op de zege. Een kopgroep van acht renners reed lang vooruit en had zelfs meer dan zestien minuten voorsprong op het peloton.

"Toen we op de lokale rondjes kwamen, dacht ik: we worden uit koers gehaald. In de laatste drie ronden liepen we snel in en maakte ik me klaar voor de finale."

Terpstra is door zijn zege de zevende renner met minimaal drie nationale titels op de weg. Het record van vier zeges is in handen van Jorinus van der Wiel (1915, 1917, 1921, 1925) en Gerrit Schulte (1944, 1948, 1950 en 1953).