Niki Terpstra heeft zich zondag in Emmen gekroond tot Nederlands kampioen op de weg. De renner van Etixx-QuickStep toonde zich verrassend de sterkste in de sprint.

Ramon Sinkeldam van Giant-Alpecin legde beslag op de tweede plaats. Trek-renner Danny van Poppel eigende zich het brons toe in de 253 kilometer lange koers.

Dylan Groenewegen van Roompot Oranje Peloton greep net naast de medailles. Moreno Hofland was de beste Lotto-Jumbo-renner op de vijfde plaats.

Voor Terpstra (31) is het zijn derde nationale titel op de weg; eerder zegevierde hij in 2010 en 2012. De kersverse Nederlands kampioen staat zaterdag niet aan de start van de Tour de France.

Monstervlucht

De 127e editie van het nationaal kampioenschap op de weg stond in het teken van een 'monstervlucht' van acht renners.

Gert-Jan Bosman, Kobus Hereijgers, Patrick van Leeuwen, Bert-Jan Lindeman, Daan Meijers, Reinier Honig, Bram Nolten en René Hooghiemster koersten naar een maximale voorsprong van ruim een kwartier.

Bij het ingaan van de tien plaatselijke rondes in Emmen hadden de leiders nog steeds een marge van meer dan dertien minuten. Van een georganiseerde jacht in het peloton was geen sprake; de ploegen van de sprinters keken vooral naar elkaar in plaats van zich op kop te zetten.

Hoofdrol

Met nog 35 kilometer te gaan was het verschil nog steeds liefst zes minuten, waardoor het erop leek dat de NK-winnaar zich in de kopgroep zou bevinden.

Dat was echter buiten het peloton gerekend, dat net op tijd het tempo verhoogde, waarbij de Cannondale-Garmin-renners Dylan van Baarle en uittredend kampioen Sebastian Langeveld een hoofdrol speelden.

Op ruim zes kilometer van de finish was de samensmelting een feit, waarna in de laatste kilometer een aantal renners zich afscheidde. Terpstra bleek van hen de snelste.

De Noord-Hollander is de zevende renner met minimaal drie nationale titels op de weg. Het record van vier zeges is in handen van Jorinus van der Wiel (1915, 1917, 1921, 1925) en Gerrit Schulte (1944, 1948, 1950 en 1953).

Met het oog op de Tour de France, die volgende week in Utrecht begint, zegden renners als Robert Gesink, Tom Dumoulin, Wilco Kelderman en Bauke Mollema af voor de wedstrijd waarin de roodwitblauwe trui te verdienen was.