Alejandro Valverde heeft zich zondag gekroond tot Spaans kampioen wielrennen op de weg. Ook Peter Sagan reist als nationaal kampioen naar de Tour de France.

De 35-jarige Valverde versloeg Carlos Barbero en Jesus Herrada in de sprint van een relatief grote groep.

Het Spaans kampioenschap werd verreden in Caceres, op een lokale omloop. De omstandigheden waren met temperaturen van veertig graden Celsius in de finale tropisch te noemen.

Valverdes ploeg Movistar controleerde de hele dag de koers. De formatie van Valverde maakte onder meer een vlucht van zes renners onschadelijk.

Het is voor Valverde zijn tweede nationale op de weg, na 2008. Eerder dit seizoen triomfeerde hij al in onder meer de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Zaterdag gaat Valverde van start in de Tour de France.

België 

Preben Van Hecke mag een jaar in de Belgische kampioenstrui koersen. De 32-jarige coureur van Topsport Vlaanderen bekroonde een lange aanval door Jurgen Roelandts te verslaan in een sprint-à-deux.

Greg Van Avermaet zette in de slotfase de aanval in, maar kwam tekort om de twee leiders in te rekenen. De BMC-renner werd derde.

Duitsland

In Duitsland triomfeerde Emanuel Buchmann. De pas 22-jarige renner van Bora-Argon 18 plaatste op enkele kilometer van de aankomst een aanval en bleef het peloton voor.

Nikias Arndt van Giant-Alpecin werd tweede. Diens ploeggenoot John Degenkolb, favoriet voor de titel, sprintte in een eerste achtervolgende groep naar de derde plaats.

Buchmann behoort tot de Tour de France-selectie van Bora-Argon 18.

Frankrijk

In Frankrijk ging de zege verrassend naar Steven Tronet. De coureur van Auber 93 toonde zich de sterkste in de massasprint. Tony Gallopin moest met de tweede plek genoegen nemen en Sylvain Chavanel werd derde.

De sprint werd ontsierd door een valpartij van topfavoriet Nacer Bouhanni.

In Slowakije maakte Sagan zijn favorietenrol waar. In een gecombineerd kampioenschap met Tsjechië rekende hij af met Peter Vakoc, die daarmee Tsjechisch kampioen werd.

Peter Kennaugh verdedigde zijn Britse titel met succes. De renner van Team Sky veroordeelde Mark Cavendish tot de tweede plaats door zich de sterkste te tonen op een klimmetje. Ian Stannard werd derde.

Bob Jungels triomfeerde in Luxemburg. Rui Costa veroverde de Portugese titel en Marco Haller kroonde zich tot Oostenrijks kampioen.