Lucinda Brand liep de Nederlandse titel op de weg vorig jaar nog nipt mis, maar zaterdag toonde ze zich overtuigend de sterkste in Emmen.

De renster uit Rotterdam reed in de finale weg uit een kopgroep van negen en hield solo stand.

Voor Brand was het haar tweede titel. Ook in 2013 won ze goud op het wegkampioenschap, destijds in Kerkrade. Vorig jaar in Ootmarsum werd ze in winnende positie net voor de finishlijn voorbij gereden door Iris Slappendel.

''Daar heb ik niet meer aan gedacht vandaag'', zei de renster van Rabo-Liv na afloop. ''Ik kwam in de finale alleen te zitten namens mijn ploeg. Het devies was maar om gewoon mijn kans af te wachten. Ik hield er zelfs rekening mee dat ik me moest sparen voor een sprint, al was ik bepaald niet de snelste van de groep.''

''In de laatste vijf kilometer reed een groep van drie weg. Op het moment dat zij teruggehaald werden, schoot ik er voorbij en kreeg ik de ruimte. Toen besloot ik alles op alles te zetten en door te gaan. Natuurlijk hoop je dan dat je niet net als vorig jaar op het laatst wordt ingehaald, maar ik zag op een gegeven moment dat de voorsprong voldoende was om het te halen."

Uitdaging

Brand heeft in haar loopbaan nog niet zo heel veel gewonnen, maar lijkt op het nationaal kampioenschap altijd boven zichzelf uit te stijgen.

''In veel andere wedstrijden rijd je een koers met een kopvrouw en tegen sterke internationale teams. In deze wedstrijd kunnen we vaak van onze kracht in de breedte uitgaan en krijgt iedereen zijn kansen. Op een vlak parcours winnen is een uitdaging en helemaal ideaal verliep de koers voor ons niet, maar toch hebben we opnieuw gewonnen", zei Brand over de achtste titel op rij voor haar formatie.