Peter Sagan heeft weer een kampioenstrui aan zijn verzameling toegevoegd. De renner van Tinkoff-Saxo pakte vrijdag in Zilina de nationale titel op de tijdrit.

Sagan (25) was op het parcours over 38,6 kilometer een klasse apart. Hij reed een tijd van 46 minuten en 47 seconden en was daarmee bijna vier minuten sneller dan de nummer twee.

Dat betekent dat Sagan op 4 juli in Utrecht de proloog van de Ronde van Frankrijk mag rijden in de nationale kampioenstrui.

De Slowaak hoopt zondag voor het vijfde jaar op rij ook nationale wegrace te winnen.

Slowakije combineert de nationale kampioenschappen met Tsjechië. Op hetzelfde parcours in Zilina veroverde Jan Barta de Tsjechische titel op de tijdrit.

Barta staat volgende week aan de start van de Tour namens Bora-Argon 18, dat met wildcard is toegelaten tot de Franse ronde.

België

Jurgen van den Broeck werd voor het eerst in zijn loopbaan Belgisch kampioen tijdrijden. In Postel, vlakbij de grens bij Eindhoven, troefde de 32-jarige renner van Lotto-Soudal met een tijd van 58.32,33 de concurrentie af.

Yves Lampaert (Etixx-QuickStep) werd tweede op 42 seconden. De kampioen van de vorige drie jaren Kristof Vandewalle (Trek) eindigde op 1.07 minuten als derde.

Trek-rijder Stijn Devolder eindigde als vierde. Tom Boonen (Etixx-QuickStep) stond na afloop op de elfde plaats, Thomas de Gendt (Lotto) werd twaalfde.

Van den Broeck is niet opgenomen in de selectie van Lotto-Soudal voor de komende Tour de France.