De Ronde van Italië van 2016 begint in Apeldoorn, zo maakte de organisatie van de Giro vrijdag bekend.

De 99e editie van de wielerkoers zal van start gaan met een 8,1 kilometer lange proloog.

De Giro blijft drie dagen in Nederland. Etappe één gaat van Arnhem naar Nijmegen over een afstand van 180 kilometer. In de tweede rit is de start juist in Nijmegen en de finish in Arnhem. Deze etappe telt 190 kilometer.

Het is de twaalfde keer dat de Giro buiten Italië begint en de derde keer dat Nederland de start organiseert, na Groningen (2002) en Amsterdam (2010).

In 2009 ging de Vuelta, de Ronde van Spanje, van start in Drenthe. De Tour begint volgende week in Utrecht. Vijf jaar geleden vertrok de Franse wielerronde al vanuit Rotterdam.

Tot halverwege 2014 was ook Den Bosch geïnteresseerd in de Giro-start van 2016. Na een onderzoek naar de kosten, kansen en risco's besloot de gemeente zich terug te trekken.

Trots

"We zullen ervoor zorgen dat de start van de Giro in 2016 een onvergetelijke ervaring wordt'', zei de Gelderse gedeputeerde Jan Markink, die in Milaan aanwezig was bij de presentatie. ''Ik ben blij en trots dat de Giro naar Nederland komt."

"Het is ons een genoegen om weer naar Nederland te gaan", aldus Mauro Vegni, de directeur van Giro, tegen La Gazzetta dello Sport.

"De provincie Gelderland wilde per se de Giro-start binnenhalen en heeft afgerekend met enkele sterke concurrenten. We zijn blij dat we de internationalisering van de ronde op deze wijze voort kunnen zetten."

Contador

Dit jaar werd de Giro gewonnen door Alberto Contador. De 32-jarige Spanjaard liet na zijn zege weten dat hij waarschijnlijk niet meer de Ronde van Italië zal rijden in z'n loopbaan.

Begin oktober maakt de organisatie het volledige parcours bekend.