Giant-Alpecin begint volgende week zaterdag in Utrecht zonder topsprinter Marcel Kittel aan de Tour de France.

De Duitser worstelde dit jaar met zijn gezondheid en blijkt niet fit genoeg voor de grootste wielerkoers ter wereld.

Kittel won in de afgelopen twee edities van de Tour telkens vier etappes, maar kampte in het voorjaar met een mysterieuze virusinfectie.

De 27-jarige Kittel hoopte op tijd hersteld te zijn voor de Tour. Afgelopen week bleek hij in de Ster ZLM Toer echter nog niet op niveau. Na overleg met het team is besloten hem niet op te stellen voor de Ronde van Frankrijk.

"Natuurlijk ben ik teleurgesteld dat ik niet mee kan doen, maar ik zal vooruit moeten kijken en nieuwe doelen moeten stellen", zegt Kittel over zijn afmelding.

Vijf Nederlanders

Giant-Alpecin, dat de afgelopen jaren een op Kittel afgestemde sprinttrein opstelde, heeft voor deze Tour vijf Nederlanders geselecteerd: Roy Curvers, Tom Dumoulin, Koen de Kort, Ramon Sinkeldam en Albert Timmer.

John Degenkolb is de kopman bij afwezigheid van zijn landgenoot Kittel. De Duitser won dit jaar al Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix, maar zegevierde nog nooit in een Touretappe.

Zijn landgenoot Simon Geschke, de Fransman Warren Barguil en de Oostenrijker Georg Preidler completeren de selectie van de Duitse formatie, die vorig jaar nog op een Nederlandse licentie reed.

Tijdrit

Dumoulin heeft de openingstijdrit in Utrecht van volgende week zaterdag als grote doel. De Limburger behoort tot de favorieten, maar verloor woensdag wel verrassend zijn nationale titel aan Wilco Kelderman.

Met Degenkolb mikt Giant-Alpecin op een dagzege. Sinkeldam moet bij afwezigheid van de geblesseerde Tom Veelers de sprint aantrekken. Curvers, De Kort en Timmer zijn ook belangrijk in de leadout.

Barguil, de nummer acht van de Ronde van Spanje van 2014, begint met klassementsambities aan de 102e editie van de Ronde van Frankrijk.

Ploegleider Marc Reef kijkt uit naar de start van de Tour. "We hebben in de eerste week al grote kansen op succes en verwachten de hele Tour veel goede resultaten te boeken."