De ploegleiding van Lotto-Jumbo is apetrots dat er drie renners van de Nederlandse formatie op het podium van het NK tijdrijden zijn geëindigd.

"We hebben heel veel werk gestoken in het tijdritverhaal en zijn uit een enorm dal aan het klimmen", aldus Mathieu Heijboer, die binnen de ploeg wordt gezien als architect van de tijdrit, tegen NU.nl.

De trainer van Wilco Kelderman zag zijn pupil verrassend de titel overnemen van Tom Dumoulin. De titelverdediger van Giant-Alpecin stelde teleur met een vierde plek op liefst 49 seconden van de winnaar.

"Dit hadden we nooit verwacht omdat we weten dat we op zo'n kampioenschap voor de tweede plaats strijden achter Dumoulin. Dit is echt een enorme verrassing en geeft een boost aan het vertrouwen van Wilco."

Beloning

Het toenmalige Belkin kende vorig jaar de nodige tegenslag op de tijdrit. Er waren problemen met het leveren van de fietsen en kopman Bauke Mollema werd zeer teleurstellend 140e in de race tegen de klok van de Tour de France.

Met onder meer trainingen op de wielerbaan om de aerodynamische houding van de renners te verbeteren, deed Lotto-Jumbo er in het voortraject van Tour en Giro d'Italia alles aan om de prestaties op de tijdrit te verbeteren.

"Dit is echt een beloning. Het is een heel bijzondere prestatie op een vlak parcours, dat Wilco in principe minder ligt. Drie mannen van Lotto-Jumbo op het podium hebben we nog niet gezien dit jaar en dan ook nog in de tijdrit."

Top tien

Het gaat Heijboer te ver om Kelderman meteen tot kanshebber te bombarderen bij de openingstijdrit van de Tour, volgende week zaterdag in Utrecht. "Dat is niet helemaal terecht, die tijdrit is veel korter en heel anders."

Het peloton rijdt op 4 juli 13,8 kilometer door het centrum van de Domstad. "Hij kan top tien rijden, maar dan moet hij wel zo'n superdag als deze hebben. Daar hopen we natuurlijk op. Die tijdrit is gewoon heel belangrijk, ook omdat het bij hem in de buurt is."

De 24-jarige Kelderman, afkomstig uit Amersfoort, mikt bij zijn Tourdebuut ook op de top tien van het eindklassement. Heijboer durft na de succesvolle tijdrit op het NK nog niet te zeggen of zijn pupil in topvorm is.

"Dit zegt niets over hoe goed hij in de bergen is, maar het geeft in een moeilijker seizoen wel superveel vertrouwen. We weten alleen nu niet meteen of het in de Tour goed gaat komen."