Michael Boogerd riep bij de presentatie van Team Roompot in januari dat het leveren van de Nederlands kampioen het ultieme doel is van de nieuwe ploeg. Een paar dagen voor de wegwedstrijd in Emmen is de ploegleider wat voorzichtiger.

"Misschien heb ik dat iets te vlot geroepen om die jongens een beetje onder druk te zetten, maar het is een heel belangrijke wedstrijd voor ons. Ik vond het NK altijd heel leuk om te rijden en we moeten daar de juiste spirit tonen", zegt Boogerd tegen NU.nl.

De voormalig profrenner denkt dat het vlakke parcours in Drenthe zich zondag leent voor een verrassend koersverloop. "Het is één van de moeilijkste wedstrijden van het jaar, want wie van de grote mannen gaat er controleren? Het zal een loterij worden."

Boogerd wil dat de mannen van Roompot, dat als procontinentale ploeg een niveau onder de World Tour-renners opereert, één front vormen. "We zullen wel een paar renners beschermen, maar we hebben geen uitgesproken kopman en moeten als ploeg rijden."

Hoog niveau

Zijn collega Erik Breukink denkt dat het voor concurrenten als Lotto-Jumbo en Giant-Alpecin geen eenvoudige opgave gaat worden om het peloton in toom te houden. De oud-renner ziet geen uitgesproken favoriet in het peloton.

"Op vlakke wegen kunnen de toprenners moeilijk het verschil maken. Wij kunnen daar scoren omdat we heel veel mannen hebben die het parcours aankunnen. Ik kijk er erg naar uit. We hebben in elk geval veel renners, al wil dat niet altijd iets zeggen."

Roompot heeft met achttien renners het grootste aantal Nederlanders van alle ploegen. De formatie reist echter zonder overwinning op zak af naar Drenthe. Roompot verzamelde drie tweede plaatsen en twee derde plekken in het eerste halfjaar van 2015.

"We vinden dat het wel een keer moet gebeuren omdat we er al zo vaak dichtbij waren, maar het is vooral belangrijk dat we constant een hoog niveau halen en dat doen we. Iedere renner maakt stapjes in de goede richting en misschien komt die overwinning al snel."

Aderlating

Boogerd heeft wel een verklaring voor het ontbreken van zeges. "We hadden best wat kunnen winnen bij wedstrijden met wat minder statuur, maar we hebben ervoor gekozen om zwaardere koersen te rijden. Echt snakken naar die eerste winst doen we niet."

Breukink en Boogerd merken wel aan de renners dat het een zwaar seizoen is met veel koersen. Maurits Lammertink, één van de belangrijkste renners bij Roompot, viel tijdens de Ster ZLM Toer uit met een knieblessure en het voorjaar met de nodige klassiekers was voor veel mannen vermoeiend. Tim Kerkhof mist het NK door een val en Michel Kreder heeft heupklachten.

"Hopelijk is het op te lossen met Lammertink, want dat is wel een aderlating. Een hoop jongens snakken naar een rustperiode na het NK, al gaan er een paar naar de Ronde van Oostenrijk. Het is gewoon lastig om met zo'n kleine groep op dit niveau zoveel wedstrijden te rijden. Hopelijk kunnen we zondag nog één keer knallen en dan gaan we herstellen."