Chris Froome miste eerder dit jaar een dopingcontrole, zo heeft de Tour de France-winnaar van 2013 toegegeven.

De 30-jarige Brit van Team Sky legt de schuld deels bij zichzelf en deels bij personeelsleden van een hotel.

"Ik zou een paar dagen de tijd nemen om te herstellen en besloot mijn vrouw mee te nemen naar een luxueus hotel", begint Froome zijn uitleg in The Guardian.

"Tijdens de eerste ochtend stonden de controleurs om zeven uur op de stoep. Het hotelpersoneel liet hen niet naar onze kamer gaan. Ze mochten ons ook niet bellen. Toen we anderhalf uur later naar beneden kwamen voor het ontbijt lichtte het personeel ons in dat er mensen voor ons waren geweest, maar dat ze ons niet wilden storen. Een frustrerende situatie."

Froome heeft het incident verklaard aan de autoriteiten. "Ik had het hotel moeten laten weten dat er een kans zou zijn dat ik zou worden gecontroleerd. Het is een les die ik heb geleerd."

"Overal ter wereld ben ik getest in hotels en nooit is er iets fout gegaan. Toch zal ik hier nog beter op letten. De sporter is er zelf verantwoordelijk voor dat hij een test kan ondergaan."

Topfavoriet

Het antidopingagentschap WADA hanteert de regel dat een sporter met onmiddellijke ingang voor twee jaar wordt geschorst als hij binnen twaalf maanden tot drie keer toe een dopingtest mist.

Vorige week kwam naar buiten dat de Britse topatleet Mo Farah in de aanloop naar de Spelen van 2012 twee keer een controle miste.

Froome geldt als een van de topfavorieten voor de eindzege in de Tour de France. De Brit won eerder deze maand het Criterium du Dauphiné.