Tom Dumoulin raakte woensdagavond verrassend zijn Nederlandse titel op de tijdrit kwijt. Wilco Kelderman was liefst 49 seconden sneller dan de gedoodverfde winnaar.

"Ik had gehoopt dat ik op negentig procent toch kampioen kon worden, maar dat ging gewoon niet", verklaarde Dumoulin, die afgelopen week twee tijdritten won in de Ronde van Zwitserland, na afloop.

"Halverwege lag ik al best ver achter en wist ik dat er een tandje bij moest, maar dat lukte me niet. Ik moest elke dag diep gaan in Zwitserland en daar ben ik niet van hersteld", zei de Maastrichtenaar over de World Tour-koers waarin hij vier dagen de leiderstrui droeg en uiteindelijk als derde eindigde.

Dumoulin maakt zich geen zorgen over de tijdrit bij de start van de Tour de France in Utrecht volgende week zaterdag. De renner van Giant-Alpecin behoort tot de topfavorieten.

"Dit zegt niks over die tijdrit. Het is wel even balen, maar vooral gewoon een klein vormdipje in een verder heel succesvolle periode. Ik heb meer herstel nodig en ga de komende dagen rusten, rusten en nog eens rusten."

Niveau

De 24-jarige Dumoulin, die zondag de wegwedstrijd op het NK overslaat, was onder de indruk van de tijd van Kelderman. "Dat geeft wel aan dat er kneiterhard is gereden. Het niveau is gewoon heel hoog, veel hoger dan vorig jaar."

​De Limburger gaf de afgelopen dagen aan dat hij weleens moeite had met de druk richting de tijdrit in Utrecht. "Maar ik had toch liever die kampioenstrui gehad en wat meer druk. Ik kan hier niets positiefs uit halen. Ik was gewoon niet goed genoeg."

"Ik was elke keer trots op dat rood-wit-blauw en het is heel jammer dat dat nu niet gaat lukken. Ik ga nu bijslapen en er morgen eens flink over peinzen. Ik ga pas beginnen met trainen als ik me weer goed voel. Nu moet ik dat even niet doen. Ik voelde me de afgelopen dagen al slecht."