Anna van der Breggen was woensdagavond zelf stomverbaasd na haar ruime zege bij de Nederlandse kampioenschappen tijdrijden in Emmen.

"Ellen van Dijk is natuurlijk van wereldklasse op dit onderdeel, dus als je haar zo ruim voor kunt blijven, dan is dat voor mij ook een verrassing."

Van der Breggen legde nog nooit eerder beslag op een nationale titel en kon haar geluk niet op. "Ik ben gewoon volle bak vertrokken en heb onderweg geen tijden gehoord. Dus ik ben hier heel blij mee."

"Dit was voor bondscoach Johan Lammerts ook een meetpunt richting de tijdrit van Rio, dus wellicht opent dat mogelijkheden voor mij. Daar ligt een geaccidenteerd parcours, dat zal mij nog meer liggen."

Van Dijk

Van Dijk, de kersverse winnares van de tijdrit op de Europese Spelen, was vanzelfsprekend teleurgesteld. Nadat ze vorig jaar door Annemiek van Vleuten was verslagen, was het nu opnieuw raak.

"Na mijn zege op de tijdrit in Bakoe had ik veel vertrouwen, maar dit is gewoon dan weer even slikken. Mijn tijdrit was goed, maar die van Anna was duidelijk nog heel veel beter."